wtorek, 28 marca 2017

Omlet bananowy bez jajek z polewą z odżywki białkowej :)

Niejednokrotnie widziałam zastosowanie odżywek białkowych jako polewy do słodkich dań - placków, omletów, owsianek. Musiałam i ja wypróbować ten patent. W tym celu przygotowałam mega puszysty, wegański omlet bananowy, który oblałam właśnie wspomnianym wcześniej sosem proteinowym, zrobionym z odżywki o smaku Mokka od Sunwarrior Polska. Jest to dobre rozwiązaniem na dostarczenie sobie niskokalorycznej słodyczy, bogatej w cenne składniki odżywcze i oczywiście białko. 


Składniki - omlet:
  • 30 g mąki owsianej 
  • 30 g mąki ryżowej 
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka nasion chia 
  • 100 ml napoju roślinnego 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego 
Sos o smaku mokka:

Przygotowanie:
  1. Do miski wsyp mąkę owsianą i ryżową, dodaj rozgniecionego widelcem banana oraz pozostałe składniki (oprócz oleju kokosowego). Dokładnie wymieszaj, odstaw na 5 minut, aby ciasto nieco zgęstniało. 
  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wlej masę na omlet. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki i smaż jeszcze kilka minut. 
  3. Przygotuj sos mieszając odżywkę z wodą. 
  4. Gotowy omlet udekoruj wybranymi dodatkami i polej przygotowanym sosem proteinowym. 

5 komentarzy:

  1. Omlecik wygląda bardzo smacznie... rzeczywiście bardzo puszysty a wykorzystanie odżywki białkowej do polewy ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym takiego zjadła - i jeszcze te truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale omlecik jaki grubasek :D Pysznie musi być z tą polewą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadła bym ! Właśnie muszę kupić tą odrzywke białkową, ciągle zapominam a nawet jest u mnie w sklepie z suplemetami. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...