Jaglane placuszki w wersji kokosowej z TEGO przepisu tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam ponownie je przygotować, jednak modyfikując lekko skład i nadając plackom nowego smaku. Padło na czekoladę, bo kto jej nie lubi? W połączeniu z kaszą jaglaną, bananem i innymi dodatkami wyszło coś przepysznego! Mięciutkie i puszyste placuszki przekładałam domowym dżemem truskawkowym, a całość dopełniłam bananem, masłem migdałowym i kruszonym ziarnem kakao.
Składniki (2 porcje - 10 placków):
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
- 1 duży, dojrzały banan (120 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 35 g ksylitolu / erytrolu / cukru kokosowego
- 150 ml napoju roślinnego (u mnie ryżowy)
- olej kokosowy do smażenia
- dżem truskawkowy domowej roboty
- banan
- masło migdałowe 100% (Terrasana)
- kruszone ziarna kakao
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną, siemię lniane, nasiona chia i ziarna kakao zmiel w mikserze na mąkę.
- Banana obierz i dobrze rozgnieć widelcem.
- Wszystkie składniki (oprócz oleju kokosowego i dodatków) wymieszaj dokładnie ze sobą, aby powstała jednolita masa.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
- Nakładaj po łyżce ciasta (możesz pomóc sobie drugą łyżką, gdyż ciasta wychodzi dość kleiste, gęste) i smaż na średnim ogniu z dwóch stron po kilka minut.
- Gotowe smaruj dżemem truskawkowym i układaj w kształt wieżyczki. Dodaj pozostałe dodatki.
Muszę w końcu zrobić placuszki z jaglanki :)
OdpowiedzUsuńJaglanych nie jadłam, ale wyglądają jak takie gęste i ciężkie brownie :D Zwłaszcza z masłem migdałowym - mniam!
OdpowiedzUsuńW przekroju prezentują się fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńTe placuszki wyglądają tak, ze chce się je zjeść.. od razu :) Cudowna konsystencja, wygląd i z pewnością smak :)
OdpowiedzUsuńZ tymi dodatkami to już w ogóle magia <3
OdpowiedzUsuń