Czekoladowe placuszki z kaszy jaglanej - wegańskie, bezglutenowe :)

26 marca 2017

Jaglane placuszki w wersji kokosowej z TEGO przepisu tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam ponownie je przygotować, jednak modyfikując lekko skład i nadając plackom nowego smaku. Padło na czekoladę, bo kto jej nie lubi? W połączeniu z kaszą jaglaną, bananem i innymi dodatkami wyszło coś przepysznego! Mięciutkie i puszyste placuszki przekładałam domowym dżemem truskawkowym, a całość dopełniłam bananem, masłem migdałowym i kruszonym ziarnem kakao. 


Składniki (2 porcje - 10 placków):
  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
  • 1 duży, dojrzały banan (120 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 35 g ksylitolu / erytrolu / cukru kokosowego
  • 150 ml napoju roślinnego (u mnie ryżowy)
  • olej kokosowy do smażenia
Dodatki:

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną, siemię lniane, nasiona chia i ziarna kakao zmiel w mikserze na mąkę.
  2. Banana obierz i dobrze rozgnieć widelcem.
  3. Wszystkie składniki (oprócz oleju kokosowego i dodatków) wymieszaj dokładnie ze sobą, aby powstała jednolita masa.
  4. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. 
  5. Nakładaj po łyżce ciasta (możesz pomóc sobie drugą łyżką, gdyż ciasta wychodzi dość kleiste, gęste) i smaż na średnim ogniu z dwóch stron po kilka minut. 
  6. Gotowe smaruj dżemem truskawkowym i układaj w kształt wieżyczki. Dodaj pozostałe dodatki.

5 komentarzy

  1. Muszę w końcu zrobić placuszki z jaglanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaglanych nie jadłam, ale wyglądają jak takie gęste i ciężkie brownie :D Zwłaszcza z masłem migdałowym - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. W przekroju prezentują się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te placuszki wyglądają tak, ze chce się je zjeść.. od razu :) Cudowna konsystencja, wygląd i z pewnością smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tymi dodatkami to już w ogóle magia <3

    OdpowiedzUsuń