niedziela, 5 marca 2017

Pulpeciki w sosie pomidorowym - dietetyczne, fit :)

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pulpeciki z indyka. Lekkie, delikatne, miękkie i oczywiście przesmaczne. Idealne na obiad w towarzystwie ulubionej kaszy czy ziemniaków. Wraz z kremowym sosem pomidorowym tworzą smaczny duet 😄


Składniki (18-20 sztuk):
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz czarny, ziołowy i cayenne, papryka słodka, mieszanka ziołowa
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek 
  • 500 g passaty pomidorowej 

Przygotowanie:
  1. Mięso mielone dokładnie wymieszaj z przyprawami i jajkiem. Uformuj 18-20 małych pulpecików.
  2. W garnki kamiennym Stone Legend (Delimano) zagotuj ok. 2-3 szklanki wody. Wrzuć pulpeciki i gotuj pod przykryciem niecałe 10 minut. 
  3. Po tym czasie wlej passatę pomidorową, dodaj olej i przyprawy. Zagotuj i gotuj ok. 10 minut. 
  4. W szklance wymieszaj mąkę ryżową z 1/2 szklanki wody. Zawiesinę wlej do gotujących się pulpecików i energicznie mieszaj. Doprowadź do zagotowania i gotuj jeszcze kilka minut (pod przykryciem, gdyż gęsty sos dość mocno "chlapie").
  5. Podawaj z kaszą lub ziemniakami. 

6 komentarzy:

  1. Ciężko mi napisać coś o tym daniu, bo mięsa nie jem.... Chyba nie każdy "mięsożerca" lubi pulpety (większość woli jednak smażone), ale też nie każdy potrafi przygotować je tak aby dobrze smakowały. Twoje z dodatkiem curry są chyba propozycją dla wielbicieli nieco orientalnych smaków :)
    Miłej niedzieli ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością nie każdy lubi, ale tak samo można powiedzieć o każdym innym daniu itd. Nie, zdecydowanie nie są to orientalne smaki, curry w ilości ok. 1/2 łyżeczki jedynie odrobinę "podkręca" smak i można je pominąć jeżeli ktoś nie preferuje tej przyprawy. Podsumowując są to normalne, domowe, lekkie pulpeciki w zdrowszej wersji :)

      Usuń
    2. Racja... Moja mama lubi pulpety, ale tato już nie - woli smażone, chociaż nie powinien jeść. Jeśli lubi się dania mięsne, warto takich pulpetów spróbować ;)

      Usuń
  2. Ale mi narobilas smaka na takie pulpeciki! Jeszcze dodac marchewki i zjesc z kasza gryczana - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aj, takie klopsiki to z chęcią bym pochłonęła z ryżem i kiszoną kapuchą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy takie mini klopsiki "chaps na raz" :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...