Nie jest to zwykła szarlotka, którą jadamy od Mamy czy Babć. To uzdrowiona szarlotka na wypasie! Razowe ciasto, bezcukrowa masa jabłkowa, pianka z białek, a do tego chrupiąca kruszonka owsiana, a w niej suszone figi, a z kolei na niej słodkie zlepki pestek dyni. Urozmaicenie jakich mało 😎 To wszystko sprawia, że smak jest przegenialny, a szarlotka spotyka się wyłącznie z samymi pozytywnymi opiniami!
Składniki:- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej (użyłam typ 2000)
- 3/4 szklanki erytrolu (Plenus Natura)
- 60 g masła klarowanego waniliowego (Plenus Natura)
- 60 g oleju kokosowego
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 3 łyżki mleka
Jabłka:
- 0,5 l prażonych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 białka
- 2 łyżki erytrolu (Plenus Natura)
- 1 szklanka płatków owsianych (Plenus Natura)
- 30 g masła klarowanego waniliowego (Plenus Natura)
- 6 posiekanych suszonych fig (Plenus Natura)
- 1/4 szklanki erytrolu (Plenus Natura)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g pestek dyni (Plenus Natura)
- 1-2 łyżki syropu daktylowego
Przygotowanie:
- CIASTO → Olej kokosowy i masło podgrzej do postaci płynnej. Wszystkie składniki wraz z rozpuszczonym tłuszczem przełóż do miski, dokładnie wymieszaj i ugnieć ciasto. Następnie wybraną formę wyłóż najpierw papierem do pieczenia, a następnie ciastem mocno dociskając do krawędzi i dna formy. Ciasto włóż do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 15 minut.
- JABŁKA → Miałam już zrobioną masę jabłkową, zapasteryzowaną w słoiku, więc tylko wymieszałam ją z cynamonem. Jeżeli takowej nie posiadasz wystarczy obrać kilka jabłek, pokroić w kostkę i dusić w rondelku z odrobiną wody do momentu powstania przecieru.
- KRUSZONKA OWSIANA → masło rozpuść, figi pokrój i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Na podpieczone ciasto wyłóż masę jabłkową, piane z ubitych białek, a następnie wysyp kruszonkę i piecz w 180*C przez 30 minut i kolejno przez 10 minut w 150*C.
- Na wierzch upieczonej szarlotki ułóż podprażone na suchej patelni pestki dyni wymieszane z syropem daktylowym.
Rewelacja :D Ale bym spałaszowała!
OdpowiedzUsuńWygląda super :) Myślę, że smakowała by mi bardziej niż zwykła szarlotka mojej mamy :D
OdpowiedzUsuńNam już od dawna takie fit wersje tradycyjnych ciast po prostu bardziej smakują xD
OdpowiedzUsuńSzarlotka to jedno z moich ulubionych ciasto, więc chętnie bym podkradła kawałek twojej :)
OdpowiedzUsuńWygląda super! Oj zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń