Zdrowa "fit" szarlotka :)

10 kwietnia 2017

Nie jest to zwykła szarlotka, którą jadamy od Mamy czy Babć. To uzdrowiona szarlotka na wypasie! Razowe ciasto, bezcukrowa masa jabłkowa, pianka z białek, a do tego chrupiąca kruszonka owsiana, a w niej suszone figi, a z kolei na niej słodkie zlepki pestek dyni. Urozmaicenie jakich mało 😎 To wszystko sprawia, że smak jest przegenialny, a szarlotka spotyka się wyłącznie z samymi pozytywnymi opiniami!


Składniki:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (użyłam typ 2000)
  • 3/4 szklanki erytrolu (Plenus Natura)
  • 60 g masła klarowanego waniliowego (Plenus Natura)
  • 60 g oleju kokosowego 
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli 
  • 3 łyżki mleka 
Jabłka:
  • 0,5 l prażonych jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Piana z białek:
Kruszonka owsiana:
Pestki dyni w syropie:

Przygotowanie:
  1. CIASTO → Olej kokosowy i masło podgrzej do postaci płynnej. Wszystkie składniki wraz z rozpuszczonym tłuszczem przełóż do miski, dokładnie wymieszaj i ugnieć ciasto. Następnie wybraną formę wyłóż najpierw papierem do pieczenia, a następnie ciastem mocno dociskając do krawędzi i dna formy. Ciasto włóż do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 15 minut. 
  2. JABŁKA → Miałam już zrobioną masę jabłkową, zapasteryzowaną w słoiku, więc tylko wymieszałam ją z cynamonem. Jeżeli takowej nie posiadasz wystarczy obrać kilka jabłek, pokroić w kostkę i dusić w rondelku z odrobiną wody do momentu powstania przecieru. 
  3. KRUSZONKA OWSIANA → masło rozpuść, figi pokrój i wymieszaj z pozostałymi składnikami. 
  4. Na podpieczone ciasto wyłóż masę jabłkową, piane z ubitych białek, a następnie wysyp kruszonkę i piecz w 180*C przez 30 minut i kolejno przez 10 minut w 150*C. 
  5. Na wierzch upieczonej szarlotki ułóż podprażone na suchej patelni pestki dyni wymieszane z syropem daktylowym. 

5 komentarzy

  1. Rewelacja :D Ale bym spałaszowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super :) Myślę, że smakowała by mi bardziej niż zwykła szarlotka mojej mamy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nam już od dawna takie fit wersje tradycyjnych ciast po prostu bardziej smakują xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciasto, więc chętnie bym podkradła kawałek twojej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super! Oj zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń