Lubię poznawać nowe smaki, a tym samym próbować nowych produktów. W tym przypadku mam na myśli makaron sojowy. Bardzo mnie zainteresował, a jego smak okazał się bardzo dobry. Do niego przygotowałam sos paprykowy - nie taki gładki, a z kawałkami warzyw. Takie połączenie było przepyszne! Posiłek jest szybki, prosty i niesamowicie smaczny. Do tego bez glutenu i w 100% wegański 😊
Składniki (1 porcja):
- 1 duża papryka czerwona
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka pesto z jalapenos (Pole Na Stole)
- 60 g makaronu sojowego (Pole Na Stole)
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czarny i cayenne, curry, mieszanka ziołowa
Przygotowanie:
- Paprykę należy sparzyć. W tym celu zagotuj wodę i włóż do niej paprykę, tak aby cała była zanurzona. Trzymaj pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie ściągnij skórkę.
- Cebulę i czosnek posiekaj, a obraną paprykę pokrój w drobną kostkę. Warzywa wrzuć do rondelka z rozgrzanym już olejem. Podsmażaj przez 5 minut.
- Następnie dodaj pesto, dolej trochę wody i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodaj przyprawy i duś kolejne 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
- W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.
- Ugotowany i odcedzony makaron przełóż do rondelka z sosem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Nigdy nie jadłam makaronu sojowego :) Kusi mnie jego smak.
OdpowiedzUsuńWyglada jak danie z restauracji :)
OdpowiedzUsuńSos paprykowy brzmi świetnie, w sezonie pewnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńA makaron sojowy wygląda smakowicie :0
Nie jadłam nigdy makaronu sojowego, ale zwykły makaron z esencjonalnym sosem paprykowym baaardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy makaron sojowy i z soczewicy :D Teraz kupiłyśmy z ciecierzycy i jesteśmy go bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuń