niedziela, 18 czerwca 2017

Owsianka pieczona orzechowo-bananowa :)

Coś słabo ostatnio mi idzie z pieczonymi owsiankami, bo pierwszą i ostatnią była TA. Jednak mając troszkę więcej czasu nad ranem podeszłam znowu do tej wersji owsianki. Tym razem smaki bananowo-orzechowe, co w konsekwencji dało niesamowicie pyszne śniadanie! Smak jest cudowny! Płatki idealnie miękkie, konsystencja kremowa, idealna słodycz. Coś pysznego 😍


Składniki (2 porcje):
  • 120 g płatków owsianych 
  • 1 łyżka tłuszczu kakaowego lub oleju kokosowego 
  • 1 banan
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego 
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
  • 1 łyżka rodzynek 
  • 1/3 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki syropu kokosowego/klonowego 
  • kilka kropel aromatu waniliowego 
  • 100 ml mleka ryżowego (Lima Food)

Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zalej gorącą wodą (do poziomu, kiedy będę całe zanurzone), dodaj olej i pozostaw na około 10 minut, do momentu aż chłoną cały płyn. 
  2. W miseczce rozgnieć widelcem banana na "paćkę" i wymieszaj z pozostałymi składnikami. 
  3. Przygotowany miks wymieszaj z namoczonymi płatkami i mlekiem. 
  4. Przełóż do dwóch kokilek i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut. 

6 komentarzy:

  1. Jak zdrowe, przepyszne ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie ten smak :)
    A i konsystencja w środku jest cudna :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dawno nie robiłam pieczonej owsianki :) taka orzechowa jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niczym ciacho :) Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda! :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapieczony banan generalnie smakuje rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...