Po wielkim sukcesie mleka migdałowego (przepis TUTAJ) nadszedł czas na nowe mleko w wersji orzechowej. Tym razem padło na orzechy nerkowca. Mleko wychodzi pyszne! Bardzo kremowe, tłustawe i lekko słodkie. Jego konsystencja różni się nieco od mleka migdałowego, gdyż jest bardziej gęstsza, ale oczywiście jednocześnie nadal płynna. W gotowym mleku po orzechach nie ma żadnego śladu, także wychodzi na to, że mleko jest dosłownie z orzechów, a nie na bazie orzechów. Na pewno zwiększa to kaloryczność takiego napoju, ale za to daje bardzo wyrazisty smak nerkowców.
Składniki:
- 65 g nerkowców
Przygotowanie:
- Orzechy przełóż do SOJOWIRÓWKI i wlej wodę do poziomu 1,3 l.
- Nałóż pokrywę i podłącz sojowirówkę do prądu. Wciśnij przycisk mleko sojowe jeden raz, aby wybrać ziarno suche.
- Po ok. 30 minutach urządzenie da sygnał dźwiękowy informujący, że mleko jest gotowe. Wtedy należy odłączyć sojowirówkę od prądu.
- Gotowe mleko przecedź albo przez dołączone do zestawu Sojowirówki sitko albo, tak jak ja przez specjalny woreczek do robienia mleka. Ostrzegam tylko, że resztek z orzechów nerkowca jest znikoma ilość, niemalże 1 łyżka. Także możecie pominąć ten etap i gotowe mleko od razu przelać do szklanej butelki. A pozostałości orzechów opadną na dno.
Moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jego smak i kremowość - wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe mleko roślinne z pewnością smakuje świetnie ;) Śliczna buteleczka ;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym takiego spróbowała :)
OdpowiedzUsuńKocham nerkowce i jesteśmy ogromnie ciekawe jak takie mleko smakuje <3
OdpowiedzUsuń