Trochę budyń jaglany, a trochę rozpustny deser 😂 Jednak kto by się przejmował nazwą, bo to co najważniejsze w tym wszystkim - to przecudowny, przesłodki, mega kremowy i wyraziście karmelowy smak! Genialna propozycja na słodkie, bezglutenowe i wegańskie szaleństwo 😍
- 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki cukru kokosowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżki kremu orzechowo-kakaowego (Super Krówka)
Przygotowanie:
- Kaszę opłucz pod bieżącą wodą. Następnie podprażaj ją w garnku przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Kolejno zalej mlekiem kokosowym, dodaj aromat i cukier kokosowy. Gotuj od momentu zagotowania na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- Następnie przełóż ugotowaną kaszę do malaksera/miksera, dodaj krem krówkowy i dokładnie zblenduj na w miarę możliwości bezgrudkową masę.
- Przełóż do miseczek. Na wierzchu możesz ułożyć kilka kawałków pokrojonych krówek.
Dame pyszne składniki, więc musiało powstać coś genialnego :)
OdpowiedzUsuńMega kremowe i "łychostajne" - podoba mi się :D
OdpowiedzUsuńJa bym go zmroziła - wyszły by takie zdrowe lody :D
OdpowiedzUsuńMam już ślinotok :D
OdpowiedzUsuńKarmelowy, a bez cukru? Szok! :o Biorę w ciemno.
OdpowiedzUsuń