Karmelkowy deser jaglany - bez glutenu, wegański :)

4 lipca 2017

Trochę budyń jaglany, a trochę rozpustny deser 😂 Jednak kto by się przejmował nazwą, bo to co najważniejsze w tym wszystkim - to przecudowny, przesłodki, mega kremowy i wyraziście karmelowy smak! Genialna propozycja na słodkie, bezglutenowe i wegańskie szaleństwo 😍

Składniki (2 duże lub 4 małe porcje):
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 2 łyżki cukru kokosowego 
  • kilka kropel aromatu waniliowego 
  • 2 łyżki kremu orzechowo-kakaowego (Super Krówka)

Przygotowanie:
  1. Kaszę opłucz pod bieżącą wodą. Następnie podprażaj ją w garnku przez kilka minut, co chwilę mieszając. 
  2. Kolejno zalej mlekiem kokosowym, dodaj aromat i cukier kokosowy. Gotuj od momentu zagotowania na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 20 minut. 
  3. Następnie przełóż ugotowaną kaszę do malaksera/miksera, dodaj krem krówkowy i dokładnie zblenduj na w miarę możliwości bezgrudkową masę. 
  4. Przełóż do miseczek. Na wierzchu możesz ułożyć kilka kawałków pokrojonych krówek

5 komentarzy

  1. Dame pyszne składniki, więc musiało powstać coś genialnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega kremowe i "łychostajne" - podoba mi się :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym go zmroziła - wyszły by takie zdrowe lody :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Karmelowy, a bez cukru? Szok! :o Biorę w ciemno.

    OdpowiedzUsuń