I choć kaszę jaglaną uwielbiam w wersji na słodko to czasami zdarza mi się przygotować z jej udziałem także wytrawne potrawy. Tak jak ta dzisiejsza. Kilka opakowań kaszy jaglanej zalegającej w szafce zmusiło mnie do jej wykorzystania. A że nie miałam pomysłu na obiad, więc zrobiłam sałatkę - z jajkiem, awokado, papryką, szczypiorkiem i pietruszką. Bardzo proste i smaczne połączenie. Sałatkę taką można równie dobrze zabrać ze sobą na wynos.
Składniki (3 porcje):
- 150 g kaszy jaglanej
- 1 awokado
- 1 papryka czerwona
- 3 jajka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju lnianego (Propharma)
- 1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
- Kaszę opłukaj pod bieżącą wodą, następnie podpraż (ciągle mieszając) w garnku ok. 5 minut. Kolejno zalej 350 ml wody i gotuj ok. 15 minut, aż kasza wsiąknie całą wodę. Po ugotowaniu odstaw ją jeszcze na 15 minut. Po tym czasie wymieszaj z olejem.
- W międzyczasie ugotuj na twardo jajka, pokrój paprykę i awokado w kostkę.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Tez uwielbiam kasze jaglana,w wersji na slodko. Ale taka salatka to z pewnoscia nie pogardze :-). Znakomite polaczenie skladnikow. Wiec to musi byc pyszne :-).
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, z kaszy jaglanej można stworzyć wiele pyszności ;)
OdpowiedzUsuńTak to prawda, ma bardzo dużo zastosowań :)
UsuńU mnie wszelkie kasze zdecydowanie na wytrawnie... jaglaną z warzywami bardzo lubię ;) Twoja propozycja wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki na bazie kasz - świetnie sycą i są mega zdrowe :D
OdpowiedzUsuńJa też zazwyczaj jem jaglankę na słodko, chociaż właściwie kaszę lubię w każdej postaci. A już w połączeniu z jajkiem i awokado musi smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze z olejem lnianym to już w ogóle samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo kaszę jaglaną ale w sałatce jeszcze nie jadłam :) raczej w zupach do tej pory :)
OdpowiedzUsuń