Sałatka z kurczakiem, ryżem i kukurydzą :)

26 stycznia 2018

Bardzo prosta sałatka, która świetnie sprawdzi się jako danie na ciepło, a także na zimno, zabrane ze sobą do pracy czy szkoły. Smakuje przepysznie! Banalne połączenie składników, ale jednak smak świetny! Masło sezamowe podkręca smak i nadaje kremowego smaku. Sałatka jest sycącą i powtórzę się - przepyszna. Polecam!




Składniki (3-4 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g ryżu 
  • 250 g kukurydzy konserwowej 
  • 1,5 łyżki masła sezamowego - tahiny (Planta Food)
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotuj w 0,5 l wody. 
  2. W międzyczasie pokrój kurczaka w grubszą kostkę i przypraw ulubionymi przyprawami (u mnie curry, pieprz cayenne, mieszanka ziołowa, czosnek niedźwiedzi, sól himalajska). Podsmaż, a kolejno duś.
  3. W misce połącz odsączoną z zalewy kukurydzę, dodaj ugotowany, usmażonego kurczaka oraz pozostałe składniki - tahinę, sok z cytryny i przyprawy. 
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

2 komentarze

  1. sałatki.. smaczne, zdrowe, pożywne i można jeść bez wyrzeczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pastą sezamową musi smakować genialnie :) Idealne zwieńczenie całości :)

    OdpowiedzUsuń