Pasty warzywne Allos - wegańskie, bezglutenowe, ekologiczne :)

13 marca 2018

W ostatnim czasie miałam możliwość przetestować produkty niemieckiej marki Allos, dostępne także bez problemu u nas, dzięki ofercie Bio Planet. Dokładnie pisząc tymi produktami były pasty warzywne, przeznaczone do smarowania pieczywa. Produkty te są w pełni wegańskie, bezglutenowe oraz posiadają certyfikat świadczący o ich ekologicznym pochodzeniu. Warianty smakowe są na prawdę bardzo ciekawe, miksy składników starannie dobrane wraz z wysoką jakością surowców. Od razu przyznam Wam, że koniecznie musicie ich spróbować! Są przepyszne. Każda jedna! Zapraszam do zapoznania się z ich szerszą recenzją - sprawdźcie składy, wartości odżywcze oraz moją ocenę smakową. A już wkrótce pojawi druga część 😃


Z POMIDORAMI I POREM 
SKŁADNIKI → pomidory (42%), nasiona słonecznika, marchew (10%), olej słonecznikowy, por (8%), przecier pomidorowy (5%), syrop z agawy, skrobia ziemniaczana,  suszone pomidory (1,5%), czosnek (1,5%), koncentrat soku cytrynowego, sól morska, przyprawy (cebula w proszku, chili), substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego

Pasta odznacza się kremową, lekko gęstą i zarazem dobrze rozsmarowującą się na pieczywie konsystencją. Czuć wyraźnie obecność pomidorów. Nasiona słonecznika dobrze widać w strukturze wraz z innymi składnikami, które zauważyć można w postaci malutkich kawałeczków. Pora jako tako nie wyczuwam, ale widać, że tam jest. Tak jak wspomniałam na początku czuć głównie pomidory i to one odgrywają znaczącą rolę, choć pozostałe składniki z pewnością dopełniają smak i sprawiają, że całość smakuje tak dobrze. Bo pasta jest przepyszna! Łagodna, może niekiedy lekko kwaskowata za sprawą skoncentrowanej dawki pomidorów. Idealnie przyprawiona i dosolona - bardzo dobra. 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Energia - 210 kcal
Tłuszcz - 17 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,9 g
Węglowodany - 10 g
w tym cukry - 5,3 g
Białko - 3 g
Sól - 1,5 g



Z POMIDORAMI CHERRY I RUKOLĄ 
SKŁADNIKI → pomidory (37%), nasiona słonecznika, marchew (10%), olej słonecznikowy, rukola (9%), pomidory cherry (7%), skrobia ziemniaczana, syrop z agawy, przecier pomidorowy (2%), sok z czerwonych buraków z koncentratu (2%), zagęszczony sok cytrynowy, sól morska, cebula w proszku, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, chili w proszku 

Jak sama nazwa wskazuje i sugerują to też pierwsze produkty w składzie pasta jest pomidorowa i faktycznie sprawdza się to także w praktyce. Czuć nutkę kwaśności, lekką tłustość, która pasuje idealnie i nadaje paście cudownej kremowości. Rukola odznacza się naturalną pikanterią, przez co jej obecność wspomagana także przez chilli w proszku nadaje nutkę ostrego smaku, ale dosłownie odrobinkę. Pasta świetnie rozprowadza się po kanapce, jest bardzo kremowa. W strukturze widać kawałeczki poszczególnych składników, jak np. marchewkę, słonecznik, rukolę. Może dodałabym jedynie odrobinkę mniej soli. Jednak mimo to pastę oceniam bardzo dobrze, była przepyszna! 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Energia - 210 kcal
Tłuszcz - 17 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,9 g
Węglowodany - 10 g
w tym cukry - 5,3 g
Białko - 3 g
Sól - 1,5 g



ZE SZPINAKIEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI 
SKŁADNIKI → szpinak (44%), cebula (18%), nasiona słonecznika, olej słonecznikowy, orzeszki piniowe (3%), syrop z agawy, skrobia ziemniaczana, czosnek (2%), koncentrat soku cytrynowego, sól morska, musztarda (woda, nasiona gorczycy, ocet, sól morska, przyprawy), przyprawy (cebula w proszku, czarny pieprz), substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego

W paście tej faktycznie rządzi szpinak, widać to w składzie, gdzie zajmuje pierwsze miejsce, a także kolorze, który jest intensywnie zielony. Jak wiadomo szpinak nie jest mocno wyczuwalny, dlatego świetnie sprawdza się w wielu przepisach i z łatwością można go przemycić osobom, które nie lubią zielenizny. Tutaj szpinak też raczej nie da się wyczuć jednostkowo, ale wraz z innymi składnikami tworzy ciekawy i smaczny miks. Pasta jest nieco tłustawa, co nadaje jej pysznej kremowości, zatem ta tłustość jest jak najbardziej w porządku. Czuć nutkę kwaśności. Pasta świetnie rozsmarowuje się po kanapce i ma idealną konsystencję. Słoność na dobrym poziomie. Podsumowując, bardzo smaczna, oryginalna, niezwykle kremowa. 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Energia - 230 kcal
Tłuszcz - 19 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,9 g
Węglowodany - 9 g
w tym cukry - 3,8 g
Białko - 4,3 g
Sól - 1,4 g



Z DYNIĄ I IMBIREM 
SKŁADNIKI → dynia (46%), marchew (14%), nasiona słonecznika, olej słonecznikowy, cebula (7%), syrop z agawy, koncentrat soku z cytryny, koncentrat soku pomarańczowego, skrobia ziemniaczana, sól morska, biały ocet balsamiczny (ocet winny biały, skoncentrowany moszcz winogronowy), cebula w proszku , imbir w proszku (0,5%), olej z pestek dyni (0,5%), substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, gałka muszkatołowa, kurkuma 

Wielokrotnie pisałam już, że dynia należy do jednych z moich najulubieńszych warzyw. Zatem taka pasta bazująca na tym składniku musi być dla mnie po prostu przepyszna. I jest! Pasta ma piękny, żółciutki kolor, zapewne za sprawą dyni oraz kurkumy, widniejącej na ostatnim miejscu w składzie. W strukturze uwidaczniają się głównie duże kawałki marchewki, dyni oraz całe i zmielone ziarna słonecznika. Pasta ma lekko zwartą konsystencję, bez problemów rozsmarowuje się na pieczywie i nie spływa. W smaku czuć warzywa, kremowość, nutkę octu. Podsumowując - jest przepyszna! 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Energia - 196 kcal
Tłuszcz - 16 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,8 g
Węglowodany - 8,8 g
w tym cukry - 6,2 g
Białko - 3 g
Sól - 1,5 g



Z TRZEMA RODZAJAMI PAPRYKI 
SKŁADNIKI → papryka czerwona (48%), nasiona słonecznika, olej słonecznikowy, papryka żółta (9%), papryka zielona (5%), skoncentrowany sok z agawy, przecier pomidorowy (3%), suszone pomidory (2%), skrobia ziemniaczana, koncentrat soku pomidorowego, przyprawy (cebula w proszku, czosnek w proszku, biały pieprz), sól morska, papryka w proszku, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego

Pasta składa się z trzech rodzajów papryki, ale jak szybko można zauważyć zdecydowanie główną bazą jest papryka czerwona, pozostałe - żółta i zielona występują w znacząco mniejszym stopniu. Pasta jest mocno paprykowa, czuć paprykę po otwarciu słoiczka, a także podczas jedzenia. Jest odrobinkę rzadsza od pozostałych, ale nadal nie spływa z kanapki i bez problemów można nią obracać w różne strony, a pasta będzie w dalszym ciągu na swoim miejscu. Konsystencja jest też bardzo kremowa i ta kremowość jest wyczuwalna podczas jedzenia. Pasta jest łagodna, idealnie słona i odznacza się malutką nutką słodkości. Jest bardzo, bardzo smaczna. 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Energia - 223 kcal
Tłuszcz - 18 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,9 g
Węglowodany - 10,4 g
w tym cukry - 6 g
Białko - 3,5 g
Sól - 1,4 g


Każda pasta bardzo mi smakowała i nie mogłabym wybrać jednej ulubionej, także polecam każdą z osobna. Koniecznie spróbujcie 😄

5 komentarzy

  1. Wszystkie byłyby dla mnie przesolone, jednak to ciekawa opcja dla tych, którzy nie mają czasu aby przygotować pasty samemu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A skąd tak pochopna ocena, że mogą być przesolone, skoro ich nie próbowałaś? Ja w kwestii słoności nie mam żadnych zastrzeżeń, co do tych produktów.

      Usuń
  2. Chyba najchętniej spróbowałabym wersji z dynią i imbirem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem wielką fanką past warzywnych. Chętnie wypróbuję ;)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  4. Każdą chętnie byśmy spróbowały :D Do tego domowy chleb i jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń