Po prostu pomidorówka. Nie z "rosołu z wczoraj" 😂 Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Przepis prosty i szybki, a efekt bardzo zadowalający. Dlatego też dzielę się z Wami moją recepturą. Tak przygotowana zupa pomidorowa smakuje genialnie! Jest kremowa, słodko-kwaśna, z dużym akcentem pomidorowym, rzecz jasna. Polecam!
Składniki (ok. 5 porcji):
- 1 ćwiartka z kurczaka bez skóry
- 1,5 l wody
- 3 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- kawałek pora i selera
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól i przyprawy (kurkuma, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz czarny, pieprz ziołowy)
- 100 g ryżu
Przyprawy:
- Ćwiartkę z kurczaka oczyść i przełóż do garnka. Zalej wodą i zagotuj.
- W międzyczasie obierz warzywa i pokrój w kostkę. Dorzuć do garnka i gotuj od momentu zagotowania 45 minut - na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy.
- Kolejno w międzyczasie ugotuj ryż, w 250 ml wody.
- Z ugotowanej zupy wyciągnij mięso i całość zblenduj na krem. Następnie wmieszaj ryż i gotuj jeszcze przez chwilkę.
- Najlepiej smakuje z jogurtem greckim. Około 1 łyżka jogurtu na porcję.
Moja mama opowiadała mi, że kiedy miałam 5 lat siadałam z Tatą i jadłam wypełniony po brzegi talerz pomidorowej z ryżem - tak gęstej, ze łycha staje xD Nie przypominam sobie abym lubiła zupy ale pomidorowa mi smakowała, jednak takiej na pomidorach z puszki nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńDobrą pomidorową też nigdy nie pogardzimy :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza pomidorowa to z domowym przecierem pomidorowym! :D Ale mi narobiłaś smaka. Lepsza z ryżem niż z makaronem ;)
OdpowiedzUsuń