Te danie smakuje fenomenalnie! A jest tak banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Łączy w sobie jedynie kilka warzyw i makaron. Użyłam makaronu wysokobiałkowego od marki Ostrovit, który składa się wyłącznie z mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1700) oraz z koncentratu białek serwatkowych. Jeżeli chcesz, aby takie danie było w 100% roślinne zamień makaron na inny. A wracając do tego wysokobiałkowego. Z wyglądu przypomina każdy inny razowy makaron, jednak w smaku nieco się od niego różni. Bowiem ma trochę suchą strukturę, jakby nie wsiąkał do końca wody mimo zalecanego gotowania oraz jest bardzo kruchy, to znaczy łatwo się łamie, dlatego przy mieszaniu należy być delikatnym. Ale ogólnie podsumowuje go bardzo dobrze, świetnie komponował się w poniższym daniu.
Składniki (2-3 porcje):
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1/2 małej dyni piżmowej
- 1 ugotowany burak
- 1 duży ogórek kiszony
- 2 duże garście świeżego szpinaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1,5 łyżki oleju (u mnie kokosowy od Ostrovit)
- 150 g makaronu (u mnie wysokobiałkowy Ostrovit)
- sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmażaj na średnim ogniu posiekaną cebulę z czosnkiem. Do zrumienienia. Kolejno dodaj pokrojoną w drobną kostkę dynię i marchewkę. Zalej 1/2 szklaną wody i duś na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut.
- Po tym czasie dodaj pokrojonego drobno buraka i ogórka. Dodaj także przyprawy. Wszystko wymieszaj i duś jeszcze 10 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Do warzyw dodaj teraz szpinak, wymieszaj i duś pod przykryciem aż zmniejszy swoją objętość, ok. 5 minut.
- Następnie do mieszanki warzywnej dodaj makaron, całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Jedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńWarzyw z makaronem dawno nie jadłam, ale uwielbiam warzywa z kaszą ;)
OdpowiedzUsuńZ kaszą też jest pycha :) Jadłam taką mieszanką (z kaszą jaglaną) właśnie przez ostatnie 2-3 dni :D
UsuńBardzo lubimy takie makaronowe dania :)
OdpowiedzUsuńTakie gorące makaronowe patelnie są niezastąpione :)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam, że jest taki makaron wysokobiałkowy :D Jak opisujesz strukturę to przypomina mi nieco makaron z mąki żytniej razowej, który kiedyś jadłam. A danie wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to danie!
OdpowiedzUsuń