Owsiane placki z burakiem :)

26 maja 2018

Jakiś czas temu kupiłam po raz pierwszy ugotowane już buraki, które swoją drogą bardzo lubię. Robiłam już placuszki buraczane, jednak ówcześnie dodałam do nich buraka w formie liofilizowanej (przepis TUTAJ). Tym razem postanowiłam dodać go w wersji świeżej, a same placki przygotować na bazie płatków owsianych. Placki smakowo wyszły przepyszne! Są niezwykle mięciutkie i puszyste, burak lekko wyczuwalny, a dzięki jego obecności placki nabrały dodatkowej słodyczy. 



Składniki (1 porcja):
  • 60 g płatków owsianych 
  • 1/2 średniego ugotowanego buraka (115 g)
  • mały kawałek banana (35 g)
  • 40 ml mleka/napoju roślinnego 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Przygotowanie:
  1. Płatki zmiel na mąkę. Buraka, banana i mleko zmiksuj na gładki lub prawie gładki mus.
  2. Wszystkie składniki połącz ze sobą. 
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (ok. 1/2 łyżeczki). Nakładaj po 1 łyżce masy i smaż na średnim ogniu. Przewróć placki w momencie pojawienia się pierwszych pęcherzyków. Po przewróceniu smaż jeszcze chwilę, ok. 1 minuty.
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

6 komentarzy

  1. Wspaniały pomysł ❤ wyglądają jak pancakes.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to są pancakes :D:D:D Nie widzę różnicy pomiędzy nazwą pancakes a placki :P

      Usuń
  2. Ach ten kolor od buraczków <3 Cudne są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię placki z burakami i często robię takie zimą, teraz przestawiłam się na rabarbar i truskawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki mają rewelacyjny kolor! Wyglądają bosko, a do tego w końcu to PANCAKES :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka góra różowych placuszków ucieszyłaby każdego :)

    OdpowiedzUsuń