Naleśniki gryczane - tylko 3 składniki! :)

9 lipca 2018

Naleśniki owsiane, z TEGO przepisu są najpopularniejsze na moim blogu! Cieszę się, że tak chętnie wracacie do tej receptury, ja także w dalszym ciągu uwielbiam ten miks. Kolejne naleśniki, które także bardzo Wam się spodobały to wersja stracciatella, z TEGO przepisu. Idąc Waszymi upodobaniami odnośnie śniadaniowych pomysłów przygotowałam kolejny wariant naleśników! Tym razem są to naleśniki gryczane, a więc naturalnie bezglutenowe. Ponownie z 3 składników! Mają wyraźny gryczany posmak oraz kruchą strukturę, przez co podczas przekładania ich nadzieniem i składania mogą się lekko łamać, co nie jest czymś strasznie trapiącym, także bez obaw 😏 


Składniki:
  • 60 g kaszy gryczanej 
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka 

Przygotowanie:
  1. Kaszę zmiel na drobną mączkę, najlepiej bez grudek. 
  2. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  3. Na patelni rozgrzej dosłownie kilka kropel oleju. Nalej porcję masy (podziel tak, aby wyszły 4 naleśniki) i smaż około 2-3 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. 
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie twarożek bananowo-truskawkowy (czyli twaróg wymieszany z jogurtem, rozgniecionym, dojrzałym bananem i kawałkami truskawek).

6 komentarzy

  1. I ten wypływający twarożek <3 pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne wyszły :) Muszę w końcu tych gryczanych spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam już mąke gryczana, czy mogę ją użyć zamiast kaszy? Ile to będzie w gramach? Dziękuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak :) To to samo, więc proszę użyć takiej samej gramatury :)

      Usuń
  4. Gryczane naleśniki to zdecydowanie nasze ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam gryczane naleśniki, twoje wyglądają cudownie:)

    OdpowiedzUsuń