Kasza jaglana należy do jednych z moich ulubionych kasz i zdecydowanie znajduje się w czołówce najczęściej używanych. Lubię także płatki jaglane czy właśnie mąkę jaglaną, która dobrze sprawdza się w różnych wypiekach, a także śniadaniowych posiłkach. Robiłam już naleśniki i placuszki z mąki jaglanej, więc teraz przyszła pora na omleta. Wychodzi dość mocno puszysty i ładnie wyrośnięty. Do masy nie dodałam żadnego słodzika, bo gotowego placka polałam melasą z białej morwy od marki NaturAvena. Dzięki niej, a także dodatkom omlet był słodziutki i pyszny.
Składniki:
- 60 g mąki jaglanej (NaturAvena)
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatki: banan, jagody inkaskie, wiórki kokosowe, melasa morwowa (NaturAvena)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię i wlej masę. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 3 minuty, następnie przewróć omleta i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
- Koniecznie podawaj ze słodkimi dodatkami (w masie nie ma słodzika), bo sam może dawać wrażenie suchego.
Puchaty :) Cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńMega smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszny taki omlet i bardzo lubimy melasę z karobu, więc musimy spróbować i z morwy :)
OdpowiedzUsuńa zamiast mleka można dodać wodę? lub jaki inny zamiennik? ja jednak wolę omlety wytrawne, stąd moje pytanie. :)
OdpowiedzUsuńTak, można bez problemów zamienić mleko na wodę, napój roślinny i inne podobne :)
UsuńCórka od dawna je ten omlet na śniadania i bardzo jej smakuje. niestety okazało się, że ma nietolerancje na jajko. zastanawiam się jak je zastąpić.. :)
OdpowiedzUsuń