Sałatka z makaronem i smażonym tofu :)

13 września 2018

Wspominałam chyba już niejednokrotnie, że tofu nie należy do moich ulubionych produktów, ze względu na jego specyficzny smak. Jednak przygotowując dania wegańskie lubię dodać sobie coś, co byłoby źródłem białka i mogło imitować mięso. Tofu w tym przypadku pasuje zatem idealnie i zdarzają się momenty, takie jak ten, że przygotowane tofu smakuje wyjątkowo dobrze, a nawet bardzo dobrze. Tofu lubię też w postaci tofucznicy i czekoladowego kremu. A wracając do przepisu. Mamy tu prostą sałatkę z makaronem, smażonym tofu i pysznym dressingiem. Całość smakuje genialnie, także śmiało polecam. 




Składniki (2 porcje):
Marynata do tofu:
Dressing:
  • 1 łyżeczka oleju z orzecha włoskiego (Look Food)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki wody
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego

Przygotowanie:
  1. Tofu dokładnie odsącz z wody za pomocą papierowego ręcznika. Pokrój w kostkę i wymieszaj z marynatą. Smaż na patelni do zrumienienia, co chwilę mieszając. 
  2. W międzyczasie ugotuj makaron i przygotuj dressing mieszając wszystkie wymienione składniki. 
  3. Następnie na talerz wyłóż sałatę (możesz dodać też pomidory, ogórka czy paprykę), ułóż makaron i tofu oraz polej przygotowanym dressingiem. 

1 komentarz