Wspominałam chyba już niejednokrotnie, że tofu nie należy do moich ulubionych produktów, ze względu na jego specyficzny smak. Jednak przygotowując dania wegańskie lubię dodać sobie coś, co byłoby źródłem białka i mogło imitować mięso. Tofu w tym przypadku pasuje zatem idealnie i zdarzają się momenty, takie jak ten, że przygotowane tofu smakuje wyjątkowo dobrze, a nawet bardzo dobrze. Tofu lubię też w postaci tofucznicy i czekoladowego kremu. A wracając do przepisu. Mamy tu prostą sałatkę z makaronem, smażonym tofu i pysznym dressingiem. Całość smakuje genialnie, także śmiało polecam.
Składniki (2 porcje):
- kostka tofu - 200 g, u mnie z dodatkiem chilli (Look Food)
- opakowanie miksu sałata, ok. 4 duże garście
- płatki drożdżowe do posypania (Look Food)
- 100-120 g makaronu (u mnie z czerwonej soczewicy)
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżeczki oleju kokosowego (Look Food)
- 2 łyżeczki aminosu kokosowego
- 1 łyżeczka oleju z orzecha włoskiego (Look Food)
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki wody
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Przygotowanie:
- Tofu dokładnie odsącz z wody za pomocą papierowego ręcznika. Pokrój w kostkę i wymieszaj z marynatą. Smaż na patelni do zrumienienia, co chwilę mieszając.
- W międzyczasie ugotuj makaron i przygotuj dressing mieszając wszystkie wymienione składniki.
- Następnie na talerz wyłóż sałatę (możesz dodać też pomidory, ogórka czy paprykę), ułóż makaron i tofu oraz polej przygotowanym dressingiem.
Oj a ja za to tofu zajadam jak serek :)
OdpowiedzUsuń