Składniki na 1 porcję:
- 1 papryka
- kawałeczek papryczki chilli
- kawałek cukinii
- 1 mała marchewka
- kawałeczek selera
- 2-3 fasolki szparagowe
- 1 mała cebula
- świeże listki bazylii i oregano
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ok. 50 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- sól do smaku
→ Tak na prawdę paprykę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko zależy od upodobania i od zawartości lodówki.
Przygotowanie:
- Warzywa obierz i pokrój w małą kostkę, cienkie plasterki, bądź tak jak lubisz, ale muszą to być w miarę małe kawałki.
- Wszystkie składniki na farsz (oprócz kurczaka) podsmaż na patelni (jeżeli to konieczne dodaj troszkę oleju bądź podlej wodą). Duś ok. 15 minut.
- Następnie zetnij wierzch papryki i wydrąż z niej środek.
- Na spodzie wyłóż pokrojone w kostkę mięso, lekko osolone, na którego wierzch dodaj farsz.
- Paprykę przykryj ściętym wierzchem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 190*C, na ok. 30-35 minut. Kiedy minie ok. 20 minut ściągnij wierzch papryki i wbij jajko (aby było bezpiecznie, można jajko wlać najpierw do kubeczka). Piecz jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz