Faszerowana papryka :)

17 sierpnia 2013



 Składniki na 1 porcję:
  • 1 papryka
  • kawałeczek papryczki chilli
  • kawałek cukinii
  • 1 mała marchewka
  • kawałeczek selera
  • 2-3 fasolki szparagowe
  • 1 mała cebula
  • świeże listki bazylii i oregano
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ok. 50 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • sól do smaku

→ Tak na prawdę paprykę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko zależy od upodobania i od zawartości lodówki.

Przygotowanie:
  1. Warzywa obierz i pokrój w małą kostkę, cienkie plasterki, bądź tak jak lubisz, ale muszą to być w miarę małe kawałki.
  2. Wszystkie składniki na farsz (oprócz kurczaka) podsmaż na patelni (jeżeli to konieczne dodaj troszkę oleju bądź podlej wodą). Duś ok. 15 minut. 
  3. Następnie zetnij wierzch papryki i wydrąż z niej środek. 
  4. Na spodzie wyłóż pokrojone w kostkę mięso, lekko osolone, na którego wierzch dodaj farsz. 
  5. Paprykę przykryj ściętym wierzchem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 190*C, na ok. 30-35 minut. Kiedy minie ok. 20 minut ściągnij wierzch papryki i wbij jajko (aby było bezpiecznie, można jajko wlać najpierw do kubeczka). Piecz jeszcze 10 minut.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz