sobota, 17 sierpnia 2013

Nafaszerowana papryczka ;)



 Składniki na 1 porcję:
- 1 papryka
- mały kawałeczek papryczki chilli
- mały kawałek cukinii
- 1 mała marchewka
- kawałeczek selera
- 2-3 fasolki szparagowe
- 1 mała cebula
- świeże listki bazylii i oregano
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ok. 50 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- sól do smaku

PS.: Tak na prawdę papryczkę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko zależy od upodobania i od zawartości lodówki :D

Przygotowanie:
Potrzebne warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę, cienkie plasterki, bądź jak kto woli :) Wszystkie składniki na farsz, oprócz mięska! podsmażamy na patelni (jeżeli to konieczne, dodajemy troszkę oleju bądź podlewamy wodą). I tak dusimy ok. 15 minut. Następnie wierzch papryczki ścinamy i wydrążamy z niej środek. Na dole układamy pokrojone w kostkę mięso, lekko osolone, na którego wierzch dodajemy farsz ( być może farszu wyjdzie za dużo, wtedy nie zostanie nam nic innego jak jego skosztowanie :D). Papryczkę przykrywamy jej wierzchem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na ok. 30-35 minut. Kiedy minie ok. 20 minut ściągamy "przykrywkę" papryki i na wierzch wbijamy jajko (aby było bezpiecznie, można jajko wlać najpierw do kubeczka) I tak pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie możemy ze smakiem spróbować naszego dzieła :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...