Masa serowa:
- 2 opakowania sera twarogowego (użyłam "Emilki" 0%)
- budyń waniliowy bez cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 5 dojrzałych bananów
- 2 jajka i 4 białka
- 100 ml zagęszczonego mleka light
- dowolne słodzidło (opcjonalnie)
- biszkopty bezcukrowe
- 100 ml mleka
- gorzkie kakao
- talarki banana/ żurawina
Przygotowanie:
- Składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej.
- Dojrzałe banany zblenduj.
- Następnie połącz w misce za pomocą miksera: ser, mąkę, budyń, aromat waniliowy i ewentualnie słodzidło do smaku (choć pamiętaj banany nadają dużej słodyczy!).
- Dodaj do masy banany i mleczko zagęszczone, a także jajka i białka. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na spód ułóż namoczone w mleku biszkopty i na to wlej masę serową. Do nagrzanego piekarnika na 180*C włóż sernik i piecz ok. 50 minut.
- Po ostygnięciu obsyp go kakao i ozdób.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz