Ciasto wyszło przepyszne! Nawet mogę powiedzieć, że jedno z najlepszych jakie
do tej pory upiekłam. Jest bez dodatku cukru, który zamieniłam na ksylitol. Już mały kawałek syci na długo. Przepis zapożyczony z blogu Feed Me
Better. Przeze mnie robione już kilka razy, zawsze z innymi
proporcjami i składnikami.
Składniki:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- szklanka otrębów (mogą być jakiekolwiek, jeden rodzaj, bądź zmieszane)
- pół szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 3 jajka
- kilka kropelek aromatu waniliowego
- 1 szklana soku jabłkowego
- 2 duże marchewki, bądź 3-4 mniejsze
- 1 duże jabłko, bądź dwa mniejsze
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki orzechów (obojętnie jakie, choć najlepsze włoskie)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 250 g serka twarogowego
- 1/2 łyżeczki stewi lub innego słodzika
Przygotowanie:
- Aby rodzynki zmiękły, zalej je zagotowaną wodą i odstaw na około 15 minut.
- Jabłka i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie składniki na ciasto połącz w misce i wymieszaj do idealnego połączenia.
- Masę wyłóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 minut w 180*C.
- W tym czasie wymieszaj słodzik z serkiem, którym posaruj wierzch ciasta po jego ostygnięciu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz