Korzenne ciasteczka cynamonowe :)

23 listopada 2013

Bez dodatku tłuszczu i cukru, na bazie pełnoziarnistej mąki. Po otwarciu piekarnika od razu czuć zapach zbliżających się Świąt :)



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 250 g)
  • 1 całe jajko i 1 białko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 goździki (rozgnieść)
  • 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1 1/3 łyżki stewi w proszku lub inne słodzidło 
  • 1 łyża jogurtu naturalnego
Lukier:
  • 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1 płaska łyżka stewi w proszku lub inne słodzidło 
  • 1 i 1/2 łyżki mleka
  • 10 kropelek soku z cytryny
  • dodatkowo żurawina lub rodzynki

Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasteczka wymieszaj ze sobą i zagnieć ciasto. 
  2. Rozwałkuj ciasto na ok. 1 cm grubość. Wycinaj ciasteczka foremkami. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Piecz w nagrzanym piekarniku 20 minut w 180*C. Następnie przygotuj lukier - połącz ze sobą potrzebne składniki, które należy wymieszać do uzyskania lepkiej konsystencji. 
  4. Po upieczeniu smaruj pierniczki lukrem, a następnie ozdób żurawiną. 

2 komentarze

  1. Widzę już świąteczne klimaty - super :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wina tych przedwczesnych dekoracji świątecznych, które są już niemal wszędzie :D

      Usuń