Kolejna odsłona dietetycznych muffinek. Gruszek zabrakło (tak jak w poprzedniej wersji), ale w zamian są jabłka. Tak przygotowane babeczki są słodkie, wilgotne i mięciutkie.
Składniki:
- 2 średnie jabłka
- 1 średni banan
- 1 jajko
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- wybrana konfitura/dżem
- 50 g suszonej żurawiny + 10 g na przyozdobienie wierzchu
Przygotowanie:
- Jabłka i banana obierz. Pokrój na małe kawałki. Zmiksuj za pomocą blendera na mus.
- Dodaj do musu pozostałe składniki, w tym suszoną żurawinę i wymieszaj (nie jest wymagany mikser).
- Nakładaj po 1 czubatej łyżce ciasta do każdej foremki na muffinki.
- Jeżeli babeczka ma być z nadzieniem, nakładaj pół łyżki masy, potem pół łyżeczki konfitury i na to znowu pół łyżki masy ciasta. Na wierzch ułóż kilka sztuk suszonej żurawiny.
- Piecz w 180*C przez 35 minut.
Jedna sztuka ma tylko 85 kcal!!!!
fajne babeczki, pomysłowe i do tego takie zdrowe ! :)
OdpowiedzUsuńMoja współlokatorka bardzo często robi podobne - tzn. na bazie jabłka. Są przepyszne :D
OdpowiedzUsuń