Żurawinowe muffinki bez tłuszczu i cukru :)

9 listopada 2013

Kolejna odsłona dietetycznych muffinek. Gruszek zabrakło (tak jak w poprzedniej wersji), ale w zamian są jabłka. Tak przygotowane babeczki są słodkie, wilgotne i mięciutkie.



Składniki:
  • 2 średnie jabłka
  • 1 średni banan
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • wybrana konfitura/dżem
  • 50 g suszonej żurawiny + 10 g na przyozdobienie wierzchu


Przygotowanie:
  1. Jabłka i banana obierz. Pokrój na małe kawałki. Zmiksuj za pomocą blendera na mus. 
  2. Dodaj do musu pozostałe składniki, w tym suszoną żurawinę i wymieszaj (nie jest wymagany mikser). 
  3. Nakładaj po 1 czubatej łyżce ciasta do każdej foremki na muffinki. 
  4. Jeżeli babeczka ma być z nadzieniem, nakładaj pół łyżki masy, potem pół łyżeczki konfitury i na to znowu pół łyżki masy ciasta. Na wierzch ułóż kilka sztuk suszonej żurawiny. 
  5. Piecz w 180*C przez 35 minut.
Jedna sztuka ma tylko 85 kcal!!!!

2 komentarze

  1. fajne babeczki, pomysłowe i do tego takie zdrowe ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja współlokatorka bardzo często robi podobne - tzn. na bazie jabłka. Są przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń