Długo nie było żadnego wpisu, a to wszystko przez trwającą sesję i brak czasu.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny jabłecznik. Zdrowsza wersja standardowego. Z małą ilością tłuszczu i z kilkoma rodzajami mąk. Kruchy spód, który nie wymaga mrożenia w lodówce jest obłędny.
Spód:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki mąki żytniej
- 2 małe jajka
- 50 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek ksylitolu
- prażone jabłka
- cynamon
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i zagnieć. Kawałeczek ciasta zostaw do wycięcia pasków na wierzch szarlotki. Pozostałą częścią obłóż tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na 10 minut na 180*C, aby ciasto troszkę się podpiekło.
- Ja miałam już gotowe jabłka, zawekowane w słoikach. Jednak szybko można przyrządzić taką masę. Potrzebujesz 5 dużych jabłek - obierz je i pokrój na małe kawałeczki. Smaż na patelni, do momentu powstania musu. Dodaj cynamon i wymieszaj. Taką masę wylej na podpieczone ciasto, a następnie ułóż wcześniej wycięte paski. Piecz jeszcze 35 minut.
Oj wygląda super, ten fajny kolorek mąki pełnoziarnistej, zaraz bym ukradła kawałek :D
OdpowiedzUsuńRozumiem Cie doskonale - sesja = brak czasu :/
Mnie też zauroczył właśnie ten kolorek :) Smacznie i zdrowo :)
Usuń