Szarlotka na kruchym, pełnoziarnistym spodzie :)

10 lutego 2014

Długo nie było żadnego wpisu, a to wszystko przez trwającą sesję i brak czasu. 

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny jabłecznik. Zdrowsza wersja standardowego. Z małą ilością tłuszczu i z kilkoma rodzajami mąk. Kruchy spód, który nie wymaga mrożenia w lodówce jest obłędny.



Spód:
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 2 małe jajka
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek ksylitolu
Masa jabłkowa:
  • prażone jabłka
  • cynamon

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i zagnieć. Kawałeczek ciasta zostaw do wycięcia pasków na wierzch szarlotki. Pozostałą częścią obłóż tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Wstaw do piekarnika na 10 minut na 180*C, aby ciasto troszkę się podpiekło.
  3. Ja miałam już gotowe jabłka, zawekowane w słoikach. Jednak szybko można przyrządzić taką masę. Potrzebujesz 5 dużych jabłek - obierz je i pokrój na małe kawałeczki. Smaż na patelni, do momentu powstania musu. Dodaj cynamon i wymieszaj. Taką masę wylej na podpieczone ciasto, a następnie ułóż wcześniej wycięte paski. Piecz jeszcze 35 minut.



2 komentarze

  1. Oj wygląda super, ten fajny kolorek mąki pełnoziarnistej, zaraz bym ukradła kawałek :D

    Rozumiem Cie doskonale - sesja = brak czasu :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też zauroczył właśnie ten kolorek :) Smacznie i zdrowo :)

      Usuń