poniedziałek, 10 lutego 2014

Szarlotka na kruchym, pełnoziarnistym spodzie :)

Długo nie było żadnego wpisu, a to wszystko przez trwającą sesję :( Sesja = brak czasu :(

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny jabłecznik. Zdrowsza wersja standardowego. Z małą ilością tłuszczu i z kilkoma rodzajami mąki :) Kruchy spód, który nie wymaga mrożenia w lodówce jest obłędny.



Spód:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki mąki żytniej
- 2 małe jajka
- 50 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek ksylitolu

Masa jabłkowa:
- prażone jabłka
- cynamon

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Kawałeczek ciasta zostawiamy do wycięcia pasków na wierzch szarlotki. Pozostałą częścią obkładamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut na 180*, aby ciacho troszkę się podpiekło.
Ja miałam już gotowe jabłka, zawekowane w słoikach. Jednak szybko można przyrządzić taką masę. Potrzebujemy 5 dużych jabłek, które obieramy, kroimy na małe kawałeczki i prażymy na patelni, do momentu powstania musu. Dodajemy cynamon i mieszamy :) Taką masę wylewamy na podpieczone ciasto, układami wycięte paski i pieczemy jeszcze 35 minut.


2 komentarze:

  1. Oj wygląda super, ten fajny kolorek mąki pełnoziarnistej, zaraz bym ukradła kawałek :D

    Rozumiem Cie doskonale - sesja = brak czasu :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też zauroczył właśnie ten kolorek :) Smacznie i zdrowo :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...