Gryczane ciasteczka :)

16 stycznia 2014

Świetnie nadają się jako słodka przekąska. Ich podstawę stanowią bezglutenowe mąki: gryczana i żołędziowa, która ponownie nadała wypiekowi pięknej barwy.
Dla mnie ciasteczka są najlepsze, kiedy ostygną. Stają się wówczas bardziej kruche.



Składniki:
  • 250 g mąki gryczanej
  • 30 g mąki żołędziowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 15 - 20 pastylek stewi lub inne słodzidło
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 2 łyki oleju kokosowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml mleka
  • 1 jajko

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki połącz ze sobą i wyrób w miarę plastyczną masę. Uwaga! Ciasto będzie się kleić. Jeżeli wyjdzie za rzadkie dosyp mąki, a jeżeli za suche dolej więcej mleka bądź jogurtu. 
  2. Rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wycinaj kółeczka. Każde ciasteczko posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną letniej wody i posyp wybranymi dodatkami. U mnie były to: siemię lniane, wiórki i płatki kokosowe, płatki owsiane. 
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 min. w 180*C.


3 komentarze

  1. Super wyglądają :D dobrze wiedzieć, że lubisz eksperymentować z mąką gryczaną ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A zamiast maki żołędziowej ,mozna zastapic np maka migdałową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak :) Są to takie małe ilości, więc nie powinno to wpłynąć negatywnie na smak ciasteczek :) Polecam zamienić słodzik na stewię, ksylitol, cukier kokosowy albo syrop klonowy czy miód :)

      Usuń