Polsoja oferuje obecnie 5 rodzajów wędlin sojowych. Do przedstawionej poniżej potrawy użyłam wędliny o smaku wędzonego salami. Jednak możecie użyć równie dobrze innej, np. tej o smaku drobiowym czy szynkowym.
Wędlina sojowa o smaku wędzonego salami jest zdrowszym odzwierciedleniem standardowej kiełbaski salami. Wygląda tak samo, prezentuje się super, i o co istotne - jest smaczna. Jako osoba nie lubiąca salami, tą od Polsoja polubiłam od razu! Co prawda, nie ma idealnego składu, ale jest na bazie składników roślinnych i nie dostarcza tylu kalorii oraz tłuszczów (w ogóle tłuszczów nasyconych), co tradycyjne salami.
Wartość energetyczna tradycyjnego salami w 100 g to ok. 400 kcal.
Wartość energetyczna salami Polsoja w 100 g to 154 kcal.
Prawda, że jest różnica? Ogromna!
Składniki (w zależności od tego, ile chcesz przygotować roladek):
- wędlina sojowa o smaku wędzonego salami
- tofu marynowane
- papryka
- szparagi
- Szparagi oczyść i ugotuj do średniej miękkości (ok. 10 minut).
- Paprykę pokrój w paski, tofu w plasterki średniej grubości.
- Na wędlinie układaj wymienione składniki, zawiń, przekłuj wykałaczką i piecz w naczyniu żaroodpornym przez 15 minut w 150*C.
Super pomysł. Do tego jeszcze jkiś roślinny, własnoręcznie zrobiony majonez i chrzan!
OdpowiedzUsuń