poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Wege roladki z szynki :)

Polsoja oferuje obecnie 5 rodzajów wędlin sojowych. Do przedstawionej potrawy użyłam wędliny o smaku wędzonego salami. Jednak możecie użyć innej, np. o smaku drobiowym czy szynkowym.


Wędlina sojowa o smaku wędzonego salami jest zdrowym odzwierciedleniem standardowej kiełbaski salami. Wygląda tak samo, prezentuje się pięknie, a smak jest....cudowny! Jako osoba nie lubiąca salami, gdyż nie wnosiła nic pożytecznego do mojej diety, tą od Polsoja pokochałam od razu! Wiem, że jem produkt pozbawiony konserwantów, na bazie składników roślinnych i nie dostarczam tylu kalorii co tradycyjne salami.

Wartość energetyczna tradycyjnego salami w 100 g to ok. 400 kcal.
Wartość energetyczna salami Polsoja w 100 g to 154 kcal.
Prawda, że jest różnica? Ogromna!



Tofu marynowane ma śliczny zapach i delikatny smak. Samo w sobie jest dobrym źródłem wysokiej jakości, łatwo przyswajalnego białka sojowego. Jest bogate w nienasycone tłuszcze roślinne, lecytynę i kwas linolowy. Dostarcza organizmowi wapń, fosfor, potas, witaminy z grupy B, i witaminę E.

Dzisiaj zapraszam na roladki ze szparagami :)

Składniki (w zależności od ilości):
- wędlina sojowa o smaku wędzonego salami
- tofu marynowane
- papryka
- szparagi
- jogurt z pietruszką

Szparagi lekko uparować lub ugotować do średniej miękkości (ok. 10 minut). Paprykę pokroić w paski, tofu w plasterki średniej grubości. Na wędlinie układamy wymienione składniki, zawijamy, przekuwamy wykałaczką i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 15 minut w 150*C. Ciepłe możesz polać jogurtem, oprószyć pietruszką, koperkiem.

Gorąco Was zachęcam do spróbowania, jeżeli nie mieliście jeszcze takiej okazji produktów Polsoja. Ja do tej pory jestem jak najbardziej zadowolona ze smaków proponowanych przez Polsoja. Są na prawdę bardzo smaczne i dają wiele możliwości do tworzenia nowych potraw :)

1 komentarz:

  1. Super pomysł. Do tego jeszcze jkiś roślinny, własnoręcznie zrobiony majonez i chrzan!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...