Pełnoziarniste pierogi z soczewicą - wegańskie :)

2 maja 2014

Tajemniczym składnikiem tych pierogów jest wegańska kiełbaska curry od Polsoja! Zestaw soczewica + kiełbaska sojowa sprawdził się w 100%. Farsz wyszedł pyszny. Masa jest zwarta, ale zachowuje przy tym swoją delikatność. Przyprawy dopełniły smak. Polecam! Fajna propozycja obiadu również dla wegan i wegetarian.



Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pełnoziarnistej 
  • 100 ml gorącej wody
  • sól

➝ Składniki połącz ze sobą i  wyrób ciasto. Uwaga! Wyjdzie dość twarde, jednak nie wpłynie to na efekt końcowy. Rozwałkuj je na najbardziej możliwie cienki placek, wycinaj kółka za pomocą szklanki. Z podanych składników wyszły 23 pierogi.


Składniki na farsz:
  • 50 g suchej soczewicy (lub po ugotowaniu 130 g)
  • 1 malutka cebula                 
  • 1 kiełbaska curry Polsoja
  • 1 łyżka oleju 
  • sól i przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz caynne, tymianek, zioła prowansalskie, curry

➝ Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu (u mnie było to 25 minut). Cebulę pokrój i podsmaż na oleju. Kiełbaskę pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj przyprawy. Wszystko (w tym usmażoną cebulę) zmiksuj za pomocą blendera. Uwaga! - Nie podjadaj! Farszu wystarczy akurat na 23 pierogi 😂
Nakładaj po pół czubatej łyżeczki farszu do każdego pieroga i mocno sklejaj.

➝ Pierogi wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody. Kiedy wypłyną na wierzch gotuj jeszcze przez 5 minut.

Kilka wskazówek:
1. Jeżeli ciasto zrobiłaś/-eś wcześniej niż farsz należy je przykryć, aby nie wyschło.
2. W trakcie klejenia pierogów również warto przykryć ciasto, chroniąc je przed wysuszeniem.


Policzyłam wartość energetyczną jednego pieroga i wyszło, że ma ok. 40 kcal. 
Ja jadłam swoje polane jogurtem naturalnym.


1 komentarz

  1. Pierogi z mąki pełnoziarnistej lub żytniej to mój faworyt wśród pierogów :D

    OdpowiedzUsuń