Tajemniczym składnikiem tych pierogów jest wegańska kiełbaska curry od Polsoja! Zestaw soczewica + kiełbaska sojowa sprawdził się w 100%. Farsz wyszedł pyszny. Masa jest zwarta, ale zachowuje przy tym swoją delikatność. Przyprawy dopełniły smak. Polecam! Fajna propozycja obiadu również dla wegan i wegetarian.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 ml gorącej wody
- sól
➝ Składniki połącz ze sobą i wyrób ciasto. Uwaga! Wyjdzie dość twarde, jednak nie wpłynie to na efekt końcowy. Rozwałkuj je na najbardziej możliwie cienki placek, wycinaj kółka za pomocą szklanki. Z podanych składników wyszły 23 pierogi.
Składniki na farsz:
- 50 g suchej soczewicy (lub po ugotowaniu 130 g)
- 1 malutka cebula
- 1 kiełbaska curry Polsoja
- 1 łyżka oleju
- sól i przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz caynne, tymianek, zioła prowansalskie, curry
➝ Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu (u mnie było to 25 minut). Cebulę pokrój i podsmaż na oleju. Kiełbaskę pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj przyprawy. Wszystko (w tym usmażoną cebulę) zmiksuj za pomocą blendera. Uwaga! - Nie podjadaj! Farszu wystarczy akurat na 23 pierogi 😂
Nakładaj po pół czubatej łyżeczki farszu do każdego pieroga i mocno sklejaj.
➝ Pierogi wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody. Kiedy wypłyną na wierzch gotuj jeszcze przez 5 minut.
Kilka wskazówek:
1. Jeżeli ciasto zrobiłaś/-eś wcześniej niż farsz należy je przykryć, aby nie wyschło.
2. W trakcie klejenia pierogów również warto przykryć ciasto, chroniąc je przed wysuszeniem.
Policzyłam wartość energetyczną jednego pieroga i wyszło, że ma ok. 40 kcal.
Ja jadłam swoje polane jogurtem naturalnym.
Pierogi z mąki pełnoziarnistej lub żytniej to mój faworyt wśród pierogów :D
OdpowiedzUsuń