Szybka i prosta w przygotowaniu pożywna zupa. A dokładnie krupnik. Syci na długo, ale nadal jest niskokaloryczna. W wersji wegańskiej/wegetariańskiej można pominąć dodatek mięsa. Próbowałam, wychodzi równie pyszna.
Składniki:
- 1,5 l wody
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- pół średniej cebuli
- 200 g piersi z kurczaka/indyka bez skóry
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały por (bez zielonych liści, wówczas połowa)
- 50 g kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka oleju
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1 gałązka lubczyku i natki pietruszki
- sól i przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne (w wersji łagodnej pominąć)
Przygotowanie:
- Wstaw wodę z obranymi i pokrojonymi warzywami oraz mięsem.
- Od momentu zagotowania gotuj przez 25 minut, następnie wsyp kaszę, dodaj przyprawy i olej.
- Gotuj do miękkości kaszy, czyli około 20 minut.
- Zupę podawaj posypaną świeżą natką pietruszki.
Pyszna mamusina zupka ;D
OdpowiedzUsuń