Dietetyczny krupnik :)

4 maja 2014

Szybka i prosta w przygotowaniu pożywna zupa. A dokładnie krupnik. Syci na długo, ale nadal jest niskokaloryczna. W wersji wegańskiej/wegetariańskiej można pominąć dodatek mięsa. Próbowałam, wychodzi równie pyszna. 



Składniki:
  • 1,5 l wody
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • pół średniej cebuli
  • 200 g piersi z kurczaka/indyka bez skóry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały por (bez zielonych liści, wówczas połowa)
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1 gałązka lubczyku i natki pietruszki
  • sól i przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne (w wersji łagodnej pominąć)

Przygotowanie:
  1. Wstaw wodę z obranymi i pokrojonymi warzywami oraz mięsem. 
  2. Od momentu zagotowania gotuj przez 25 minut, następnie wsyp kaszę, dodaj przyprawy i olej.
  3. Gotuj do miękkości kaszy, czyli około 20 minut. 
  4. Zupę podawaj posypaną świeżą natką pietruszki.

1 komentarz