Kolejna propozycja przepisu z wykorzystaniem amarantusa ekspandowanego. Tym razem bez pieczenia, wystarczy zamieszać, uformować, wstawić do lodówki i po kilku godzinach możemy cieszyć się pysznym czekoladowo-kokosowym smakiem mięciutkich kuleczek.
Składniki (16 kulek)
- 60 g amarantusa ekspandowanego
- 100 g mieszanki ziaren (u mnie słonecznik, pestki dyni, nasiona konopi)
- 50 g oleju kokosowego
- 50 g miodu
- 2 czubate łyżki karobu
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Ziarenka należy zblendować do momentu rozdrobnienia (tylko nie przesadzajmy z długością blendowania, ażeby nie wyszło masło słonecznikowe).
- Olej kokosowy z miodem i karobem podgrzej w garnku do rozpuszczenia i połączenia się składników (nie zagotowuj!).
- Wszystkie składniki połącz ze sobą, oprócz jogurtu, który należy dodać na koniec.
- Kiedy masa będzie wystarczająco lepka formuj kuleczki i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby lekko stwardniały.
mniam, jakie wspaniałości :) kupiłam ostatnio tego amarantusa, muszę wypróbować koniecznie :)
OdpowiedzUsuńA mi bardzo miło czytać takie komentarze z samego rana ;) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń