Karobowo - kokosowe kulki amarantusowe :)

28 lipca 2014

Kolejna propozycja przepisu z wykorzystaniem amarantusa ekspandowanego. Tym razem bez pieczenia, wystarczy zamieszać, uformować, wstawić do lodówki i po kilku godzinach możemy cieszyć się pysznym czekoladowo-kokosowym smakiem mięciutkich kuleczek.



Składniki (16 kulek)
  • 60 g amarantusa ekspandowanego
  • 100 g mieszanki ziaren (u mnie słonecznik, pestki dyni, nasiona konopi)
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g miodu
  • 2 czubate łyżki karobu
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
  1. Ziarenka należy zblendować do momentu rozdrobnienia (tylko nie przesadzajmy z długością blendowania, ażeby nie wyszło masło słonecznikowe). 
  2. Olej kokosowy z miodem i karobem podgrzej w garnku do rozpuszczenia i połączenia się składników (nie zagotowuj!). 
  3. Wszystkie składniki połącz ze sobą, oprócz jogurtu, który należy dodać na koniec. 
  4. Kiedy masa będzie wystarczająco lepka formuj kuleczki i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby lekko stwardniały.


2 komentarze

  1. mniam, jakie wspaniałości :) kupiłam ostatnio tego amarantusa, muszę wypróbować koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi bardzo miło czytać takie komentarze z samego rana ;) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń