Mleko takie robiłam już wcześniej, jednak nie używałam ekologicznych wiórków kokosowych i wyszło - takie sobie. To znaczy można było odczuć dodaną do wiórków substancję konserwującą. Aktualne jest całkowicie inne, a to za sprawą wiórków kokosowych od Fresano, które są wolne od wszelkich dodatków wspomagających. Mleczko wyszło przepyszne! Przepis jest banalny, jednak wymaga czasu. Ale wszystko rekompensuje efekt końcowy.
Składniki (na 1 szklankę mleka kokosowego, ok. 300 ml)
- 50 g wiórek kokosowych (użyłam Fresano)
- 300 ml wody
Przygotowanie:
- Zalej wiórki wodą (mineralną lub przegotowaną) i pozostaw na noc.
- Nazajutrz kokosową "miksturę" podgrzej lekko w garnku, tak aby się nie zagotowała, ale była gorąca.
- Następnie wlej do miksera bądź blenduj przez ok. 5 minut.
- Na sitku ułóż gazę, powoli wlewaj zmiksowane wiórki z wodą. Kiedy woda przejdzie przez gazę do naczynia zacznij mocno odsączać pozostały w pulpie kokosowej płyn.
- Tak przygotowane mleko przechowuj w lodówce.
- Uwaga! Mleko może się rozwarstwiać, ale jest to jak najbardziej naturalne, po prostu przed użyciem zamieszaj miksturę.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz