Kasza jaglana słodka. Taki produkt oferuje firma Fresano. A dlaczego słodka? Pewnie dlatego, że po ugotowaniu wyraźniej czuć tą naturalną słodycz niż jak to jest w standardowej kaszy jaglanej. Przynajmniej tak mi się wydaję. Czym mnie całkowicie zachwyciła? Kremową konsystencją po ugotowaniu! Kiedy przekładałam ją do miseczki byłam lekko zdziwiona jak bez żadnej ingerencji z mojej strony powstała taka pyszna, kremowa masa! Jaglankę podałam z gruszką i słodką, suszoną żurawiną. Było przepysznie i przesłodko. Kaszę jaglaną słodką polecam jak najbardziej!
Składniki:
- 3 łyżki kaszy jaglanej słodkiej Fresano
- 300 ml mleka
- średnia gruszka
- 1/3 łyżeczki stewii waniliowej w proszku
- 1 łyżka suszonej żurawiny Fresano
Przygotowanie:
- Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko. Wsyp kaszę. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj 10 minut*.
- Po tym czasie dodaj stewię i pokrojoną w kostkę gruszkę.
- Przykryj garnek i na małym ogniu gotuj jeszcze 10 minut.
- Następnie pozostaw pod przykryciem kolejne 10 minut (już nie na ogniu).
- Przed podaniem posyp suszoną żurawiną.
→ Kaszę jaglaną słodką, według instrukcji na opakowaniu należy gotować ok. 25 minut, w proporcji 3 części wody na 1 część kaszy. Według mojego dzisiejszego doświadczenia, stwierdzam, że kasza szybko chłonie płyny i szybko staje się miękka (już po 15 minutach gotowania!). Doradzam więc użyć większej ilości płynów (użyte w dzisiejszym przepisie proporcje są wg mnie idealne) i gotować nieco krócej.
Jakiego apetytu mi zrobiłaś na ta kaszę :D hehe jeszcze bardziej żałuję, że nie było jej w mojej paczce :D
OdpowiedzUsuńKonsystencja idealna, gęsta i kremowa :) Do tego gruszka i zasłodzenie gwarantowane :) Miseczka urocza ;D Widzę, że nie tylko ja odwiedzam dział dziecięcy w Home&You :)
Oj tak, kasza jest przepyszna :)
UsuńWchodząc do Home&You od razu kieruje się na dział dziecięcy, dopiero potem przeglądam całą resztę :)