niedziela, 9 listopada 2014

Omlet kokosowy - z mąką kokosową i dynią :)

Jeden  z najlepszych omletów jakie jadłam! Niezwykle delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Pachnie bajecznie, a jeszcze lepiej smakuje. Wyczuwalny jest słodko-koksowy smak, który idealnie współgra ze słodko-kwaskowymi jagodami inkaskimi. Po prostu PYCHA! Dlatego nie dziwcie się, że na zdjęciu jest tylko "połówka" omleta, druga część zniknęła bardzo szybko w niewyjaśnionych okolicznościach zanim zdążyłam zrobić zdjęcie :)


Składniki:
- 2 jajka
- 30 g mąki kokosowej Fresano (1 duża, czubata łyżka)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 duża łyżka puree z dyni
- 1 łyżeczka oleju (u mnie z awokado)
- dodatki: jogurt naturalny, 1/2 banana, 1/3 kaki, jagody inkaskie Fresano

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka miksować z cukrem waniliowym. Następnie do żółtek dodać puree z dyni i mąkę kokosową. Wymieszać i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wylać masę i smażyć na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu lekkiego ścięcia się wierzchu omletu. Później przewrócić na drugą stronę i smażyć kilka minut na małym ogniu. Podawać z dodatkami :)



Jagody inkaskie - inaczej zwane miechunką jadalną, odznaczają się słodko - kwaśnym smakiem, dzięki czemu mogą stanowić pożywną i ciekawą formę przekąski. Są niezwykle cenne pod względem zawartości witamin i minerałów, bowiem znaleźć w nich można: witaminy A, C, E, P, beta karoten, tiaminę, niacynę, fosfor, wapń a także pektyny, błonnik i proteiny. Jagody inkaskie w 100 g zawierają 2,4 g białka, co stanowi 16% ich całkowitej masy po wysuszeniu, więc jak na owoce suszone jest to pokaźna liczba.

Mąka kokosowa - zaliczana do mąk bezglutenowych. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a dużą białka, lekko słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom. Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka różnych dań czy w formie panierki.
Mąka kokosowa dzięki dużej zawartości błonnika wchłania większą ilość płynów niż inne rodzaje mąk, koniecznie trzeba to uwzględnić przy wykorzystaniu jej w pieczeniu.

8 komentarzy:

  1. nowe produkty poszły w ruch! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! :) Trzeba je jak najszybciej wypróbować :)

      Usuń
  2. Omletowałyśmy dziś razem :D Kokosowa wersja brzmi wyśmienicie :) Czas zaopatrzyć się w mąkę :) Od dziś rozpoczyna się moja przygoda z omletami w wersji na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki grubiutki, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda :-) smak kokosowy jest moim ulubionym :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bosko !
    Zapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...