Omlet kokosowy - z mąką kokosową i dynią :)

9 listopada 2014

Jeden  z najlepszych omletów jakie jadłam! Niezwykle delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Pachnie bajecznie, a jeszcze lepiej smakuje. Wyczuwalny jest słodko-koksowy smak, który idealnie współgra ze słodko-kwaskowatymi jagodami inkaskimi. Po prostu pycha! Dlatego nie dziwcie się, że na zdjęciu jest tylko "połówka" omleta, druga część zniknęła bardzo szybko w niewyjaśnionych okolicznościach zanim zdążyłam zrobić zdjęcie :)


Składniki:

Przygotowanie:
  1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym. 
  2. Następnie do żółtek dodaj puree z dyni i mąkę kokosową. Wymieszaj i delikatnie połącz z ubitymi białkami. 
  3. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, wylej masę i smaż na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu lekkiego ścięcia się wierzchu omleta. 
  4. Później przewróć na drugą stronę i smaż kilka minut na małym ogniu. 


8 komentarzy

  1. nowe produkty poszły w ruch! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! :) Trzeba je jak najszybciej wypróbować :)

      Usuń
  2. Omletowałyśmy dziś razem :D Kokosowa wersja brzmi wyśmienicie :) Czas zaopatrzyć się w mąkę :) Od dziś rozpoczyna się moja przygoda z omletami w wersji na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki grubiutki, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda :-) smak kokosowy jest moim ulubionym :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bosko !
    Zapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń