Do tej pory robiąc pizzę używałam wyłącznie mąki pszennej. Bałam się, że dodając razową ciasto nie będzie tak smaczne, nie wyrośnie i innego typu bzdurne rzeczy. Teraz wiem, że bardzo się myliłam. Od dziś pizza tylko i wyłącznie na mące pełnoziarnistej (lub z domieszką pszennej). Pizza po upieczeniu odznacza się chrupiącym ciastem i niezwykłym aromatem, dzięki dużej ilości przypraw (jak to u mnie zazwyczaj bywa). Farsz to w głównej mierze same warzywa + trochę kurczaka.
Składniki - ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 30 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- Podgrzej mleko, tak aby było ciepłe, ale nie wrzało. Rozpuść w nim drożdże, odstaw na 20 minut.
- Mąkę pełnoziarnistą wymieszaj z pszenną, dodaj jajko i sól, następnie rozrobione drożdże.
- Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut.
Przed upieczeniem:
Po upieczeniu:
Składniki - farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 1 papryka
- 3 duże cebule
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- przyprawy: sól himalajska, curry, zioła prowansalskie, pieprz: prawdziwy, ziołowy, cayenne, bazylia, oregano, chilli
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę, podsmażaj przez ok. 7 minut.
- Pieczarki i paprykę pokrój i dodaj wszystko do cebuli.
- Przykryj i duś ok. 25 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę pierś, a także pomidory z puszki, przypraw.
- Smaż be przykrycia (zredukuje to ilość powstałej wody) ok. 15-20 minut.
Dodatkowo:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ser/mozzarella
Przygotowanie:
- Kiedy farsz się gotuje dokończ ciasto, które powinno już podwoić swoją objętość. Stolnicę posyp odrobiną mąki, wyłóż ciasto i rozwałkuj średnio cienki placek, w kształcie prostokąta i nakłuj widelcem. Połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawiń. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20 minut.
- Po upieczeniu wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym, wyłóż farsz i posyp tartym serem bądź mozzarellą. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, do momentu rozpuszczenia się sera. UWAGA! Jeżeli nie dodajesz sera (ja tak jadam i wg mnie ser jest zbędny) pomiń etap ponownego wsadzenia do piekarnika.
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńMój luby może nie być zadowolony, ale dziś w planach mam właśnie pełnoziarnistą pizzę :))
OdpowiedzUsuńNasza pizza zawsze jest na spodzie z kalafiora :D
OdpowiedzUsuńPełnoziarnista u mnie zawsze będzie na pierwszym miejscu. Kto raz spróbuje odrazu zrezygnuje z pizzy z białej mąki ;)
OdpowiedzUsuń