sobota, 13 grudnia 2014

Pełnoziarnista pizza z kurczakiem - bez tłuszczu :)

Do tej pory robiąc pizzę używałam wyłącznie mąki pszennej. Bałam się, że dodając razową ciasto nie będzie tak smaczne, nie wyrośnie i innego typu bzdurne rzeczy. Teraz wiem, że baaardzo się myliłam. Od dziś pizza tylko i wyłącznie na mące pełnoziarnistej (lub z domieszką pszennej). Smak całkowicie inny od TEJ i od TEJ. Inny, ale lepszy! 100 razy lepszy! Pizza po upieczeniu odznacza się chrupiącym ciastem i niezwykłym aromatem, dzięki dużej ilości przypraw (jak to u mnie zazwyczaj bywa). Farsz to w głównej mierze same warzywa + trochę kurczaka, tak więc nawet na diecie można sobie pozwolić na kawałek, z umiarkowaną ilością sera. 



Składniki - ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Podgrzej mleko, tak aby było ciepłe, ale nie wrzało. Rozpuść w nim drożdże, odstaw na 20 minut. Mąkę pełnoziarnistą wymieszaj z pszenną, dodaj jajko i sól, następnie rozrobione drożdże. Zagnieć pożądanie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut.

Przed upieczeniem:

Po upieczeniu:

Składniki - farsz:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 papryka
  • 3 duże cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • przyprawy: sól himalajska, curry, zioła prowansalskie, pieprz: prawdziwy, ziołowy, cayenne, bazylia, oregano, chilli
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, podlej wodą, a następnie duś przez ok. 7 minut. Pieczarki pokrój, umyj, paprykę również pokrój i dodaj wszystko do cebuli. Przykryj i duś ok. 25 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę pierś, a także pomidory z puszki, przypraw. Smaż be przykrycia (zredukuje to ilość powstałej wody) ok. 15-20 minut. 

Dodatkowo:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ser/mozzarella
Przygotowanie:
  1. Kiedy farsz się gotuje dokończ ciasto, które powinno już podwoić swoją objętość. Stolnicę posyp odrobiną mąki, wyłóż ciasto i rozwałkuj średnio cienki placek, w kształcie prostokąta i nakłuj widelcem. Połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawiń. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20 minut.
  2. Po upieczeniu wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym, wyłóż farsz i posyp tartym serem bądź mozzarellą. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, do momentu rozpuszczenia się sera. UWAGA! Jeżeli nie dodajesz sera (ja tak jadam i wg mnie ser jest zbędny) pomiń etap ponownego wsadzenia do piekarnika.

5 komentarzy:

  1. Mój luby może nie być zadowolony, ale dziś w planach mam właśnie pełnoziarnistą pizzę :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasza pizza zawsze jest na spodzie z kalafiora :D

    OdpowiedzUsuń
  3. niby beztłuszczowe, czyli ubogie w coś, a wygląda bombowo! na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pełnoziarnista u mnie zawsze będzie na pierwszym miejscu. Kto raz spróbuje odrazu zrezygnuje z pizzy z białej mąki ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...