Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady :)

12 grudnia 2014

Z udziałem miodu od Miody Polskie powstało pyszne, ciężkie, a zarazem miękkie i rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto, z delikatnym posmakiem pysznego miodu lipowego i kawałkami gorzkiej czekolady. Wśród składników znajdziecie także mąkę żytnią oraz banana. 



Składniki:
  • 150 g mąki żytniej
  • 150 g mąki pszennej
  • 140 g banana
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki miodu lipowego
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
  1. Banana zblenduj na mus. 
  2. Do miski przełóż wszystkie składniki, także mus z banana i miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. 
  3. Następnie dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenie, wylej masę i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika, piekąc 1,5 godziny.


5 komentarzy

  1. Nie wiemy dlaczego, ale miód jakoś nie trafia w nasz gust :/ Może w dzieciństwie się do niego zraziłyśmy....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest sporo osób, które w dzieciństwie, albo nawet w dorosłym życiu miały styczność z miodem kiepskiej jakości i źle im się teraz kojarzy, tak było właśnie w moim przypadku. Polecam spróbować miód mniszkowy z Miodów Polskich - gwarantuję, że złe wspomnienia miną bezpowrotnie :) U mnie zadziałało :)

      Usuń
    2. My wychowałyśmy się na wsi i miałyśmy zawsze dostęp do najlepszych miodów, dlatego wszędzie się on u nas pojawiał :P Kiedyś nawet mówiłyśmy, że miód śmierdzi :D

      Usuń
  2. Mmm, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń