Z udziałem miodu od Miody Polskie powstało pyszne, ciężkie, a zarazem miękkie i rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto, z delikatnym posmakiem pysznego miodu lipowego i kawałkami gorzkiej czekolady. Wśród składników znajdziecie także mąkę żytnią oraz banana.
Składniki:
- 150 g mąki żytniej
- 150 g mąki pszennej
- 140 g banana
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 400 ml mleka
- 4 łyżki miodu lipowego
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Banana zblenduj na mus.
- Do miski przełóż wszystkie składniki, także mus z banana i miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- Następnie dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenie, wylej masę i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika, piekąc 1,5 godziny.
Nie wiemy dlaczego, ale miód jakoś nie trafia w nasz gust :/ Może w dzieciństwie się do niego zraziłyśmy....
OdpowiedzUsuńJest sporo osób, które w dzieciństwie, albo nawet w dorosłym życiu miały styczność z miodem kiepskiej jakości i źle im się teraz kojarzy, tak było właśnie w moim przypadku. Polecam spróbować miód mniszkowy z Miodów Polskich - gwarantuję, że złe wspomnienia miną bezpowrotnie :) U mnie zadziałało :)
UsuńMy wychowałyśmy się na wsi i miałyśmy zawsze dostęp do najlepszych miodów, dlatego wszędzie się on u nas pojawiał :P Kiedyś nawet mówiłyśmy, że miód śmierdzi :D
Usuńkocham czekoladowe słodkości <3
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń