Wyszedł pyszny! Pulchny, gruby i bardzo sycący. Obliczyłam także wartość odżywczą całego omleta bez dodatków i prezentuje się ona następująco:
Energia: 450 kcal
Białka: 26 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 41 g
Składniki:
- 2 jajka
- 1 miarka odżywki białkowej waniliowej (tj. 25 g)
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki puree z dyni
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
- jogurt naturalny
- konfitura śliwkowa 100%
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka zmiksuj z cukrem waniliowym.
- Płatki zmiel na mąkę lub drobne otręby (jeżeli masz mąkę owsianą bądź otręby owsiane - pomiń ten etap).
- Do żółtek dodaj pure z dyni, odżywkę białkową, mąkę, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia i zmiksuj całość. Dodaj ubite białka. Miksuj na małych obrotach do połączenia się składników.
- Patelnie dobrze nagrzej. Wlej masę, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i smaż po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWszystko co z dynią zawsze smakuje idealnie :)
OdpowiedzUsuń