Granola z dyniowym pure :)

12 stycznia 2015

Robiłam ją jakiś czas temu i z dnia na dzień jest coraz smaczniejsza! Granola pozbawiona jest cukru, a słodyczy nadaje jej banan i słodkie suszone owoce. Bazą są płatki owsiane i jęczmienne. Pachnie przepięknie i jest przesmaczna. Dodatek wanilii robi swoje. Nawet można dojrzeć te małe czarne ziarenka. Sprawdza się idealnie jako dodatek do mleka, jogurtu czy wyjadania prosto z pojemniczka.



Składniki:

Dodatkowo:

Przygotowanie:
  1. Wymieszaj ze sobą główne składniki, czyli płatki, rozgnieciony na paćkę banan, pure z dyni, słonecznik i dodaj ziarenka z laski wanilii. 
  2. Piekarnik nagrzej do 150*C. 
  3. Rozłóż granole na blaszkę wyłożoną papierem tworząc przy tym małej wielkości kulki, podobne do kupnej granoli. 
  4. Piecz około 35 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. 
  5. Następnie wymieszaj z pokrojonymi suszonymi owocami i orzechami.

8 komentarzy

  1. Taka granola zawsze się sprawdza na szybkie śniadania :) My zawsze robimy taką z patelni, bo rzadko kiedy mamy dostępny piekarnik :D

    OdpowiedzUsuń
  2. taka domowa granola to niepodważalny rarytas! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne połączenie składników!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie :) Nigdy nie dodawałam do granoli banana - bardzo ciekawy pomysł i zamiennik dla cukru :) Jak wykończę moją, to zrobię coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O no to natchnęłaś mnie na gronolę bo moja właśnie się skończyła. Dyniowa ostatnio była no to teraz czas na waniliową :D

    OdpowiedzUsuń