Robiłam ją jakiś czas temu i z dnia na dzień jest coraz smaczniejsza! Granola pozbawiona jest cukru, a słodyczy nadaje jej banan i słodkie suszone owoce. Bazą są płatki owsiane i jęczmienne. Pachnie przepięknie i jest przesmaczna. Dodatek wanilii robi swoje. Nawet można dojrzeć te małe czarne ziarenka. Sprawdza się idealnie jako dodatek do mleka, jogurtu czy wyjadania prosto z pojemniczka.
Składniki:
- 130 g płatków owsianych
- 70 g płatków jęczmiennych
- 70 g banan
- 30 g miksu ziaren
- 100 g puree z dyni
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
- 25 g rodzynek (2 łyżki)
- 25 g suszonych śliwek (6 szt.)
- 25 suszonych moreli (4 szt.)
- 15 g orzechów pecan (10 szt.)
- 5 g jagód goj (1 łyżka)
Przygotowanie:
- Wymieszaj ze sobą główne składniki, czyli płatki, rozgnieciony na paćkę banan, pure z dyni, słonecznik i dodaj ziarenka z laski wanilii.
- Piekarnik nagrzej do 150*C.
- Rozłóż granole na blaszkę wyłożoną papierem tworząc przy tym małej wielkości kulki, podobne do kupnej granoli.
- Piecz około 35 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
- Następnie wymieszaj z pokrojonymi suszonymi owocami i orzechami.
Idealne, zdrowe śniadanko :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i na pewno bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńTaka granola zawsze się sprawdza na szybkie śniadania :) My zawsze robimy taką z patelni, bo rzadko kiedy mamy dostępny piekarnik :D
OdpowiedzUsuńAle pychotka <3
OdpowiedzUsuńtaka domowa granola to niepodważalny rarytas! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie składników!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Nigdy nie dodawałam do granoli banana - bardzo ciekawy pomysł i zamiennik dla cukru :) Jak wykończę moją, to zrobię coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńO no to natchnęłaś mnie na gronolę bo moja właśnie się skończyła. Dyniowa ostatnio była no to teraz czas na waniliową :D
OdpowiedzUsuń