Szybki, bardzo prosty i smaczny pomysł na obiad. A do tego jaki zdrowy! Dorsz zaliczany jest do ryb chudych, jest źródłem białka, kwasów omega-3, witaminy B12 , A, D, selenu. Sama ryba wychodzi soczysta, kompletnie nie sucha, po prostu pyszna!
Składniki:
- dorsz świeży
- 250 g mrożonej mieszanki warzyw
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, curry, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Rybę oczyść. Następnie przypraw.
- Włóż do naczynia żaroodpornego.
- Obok ryby ułóż warzywa.
- Wszystko polej łyżką oleju.
- Zapiekaj przez 40 minut w nagrzanym na 180*C piekarniku.
Lubimy dorsza, ale ma jeden minus... Ma nie za ładny zapach, który długo utrzymuje się w kuchni :/
OdpowiedzUsuńśrednio lubię dorsza, ale danie wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuń