Najlepsza pomidorowa jaką udało mi się do tej pory zrobić! Na pewno zostanie na stałe w moim jadłospisie. Prosta i szybka w przygotowaniu. Pyszny smak i kremowa konsystencja. Dodatek brązowego ryżu sprawia, że zupa jest sycącą i odżywcza.
Składniki (3 porcje):
- 5 średnich marchewek
- 2 małe pietruszki
- 1 średni pasternak
- kawałek selera
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- kawałek pora
- puszka pomidorów (240 g)
- 1 kostka rosołowa bio (u mnie ekologiczna, ale jest to składnik opcjonalny)
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry, zioła prowansalskie, kminek mielony, łyżka natki pietruszki
- torebka ryżu brązowego
Przygotowanie:
- Warzywa obierz i drobno pokrój.
- Zagotuj 0,5 l wody. Dodaj warzywa (bez pomidorów!) i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 35 minut.
- Następnie dodaj kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotuj 20 minut.
- W tym czasie ugotuj torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu.
- Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Podawaj z porcją brązowego ryżu.
Jaka kremowa... Aż nabrałam ochoty. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy pomidorową, ale tylko nie z ryżem :D Ryż może być do wszystkiego innego, ale w pomidorowej nie ma takiej opcji :D
OdpowiedzUsuńPierwsze słyszę, że pomidorowa nie może być z ryżem. Ale każdy ma różne upodobania :) Ja tam z ryżem uwielbiam, nawet lepiej niż z makaronem :)
UsuńWygląda rzeczywiście na pyszną! Napewno o wiele lepiej niż moja ostatnia :P Następnym razem robię wg Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńPatrząc na bogactwo warzyw faktycznie musiała być pyszna :) Wygląda bardzo kremowo, a z ryżem jak dla mnie jest najlepsza ;)
OdpowiedzUsuń