Pomidorowa z brązowym ryżem - dietetyczna, zdrowa, pyszna!

21 stycznia 2015

Najlepsza pomidorowa jaką udało mi się do tej pory zrobić! Na pewno zostanie na stałe w moim jadłospisie. Prosta i szybka w przygotowaniu. Pyszny smak i kremowa konsystencja. Dodatek brązowego ryżu sprawia, że zupa jest sycącą i odżywcza. 



Składniki (3 porcje):

  • 5 średnich marchewek
  • 2 małe pietruszki
  • 1 średni pasternak
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kawałek pora
  • puszka pomidorów (240 g)
  • 1 kostka rosołowa bio (u mnie ekologiczna, ale jest to składnik opcjonalny) 
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry, zioła prowansalskie, kminek mielony, łyżka natki pietruszki
  • torebka ryżu brązowego

Przygotowanie:
  1. Warzywa obierz i drobno pokrój. 
  2. Zagotuj 0,5 l wody. Dodaj warzywa (bez pomidorów!) i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 35 minut.
  3. Następnie dodaj kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotuj 20 minut.
  4. W tym czasie ugotuj torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu.
  5. Gotową zupę zblenduj na gładki krem. Podawaj z porcją brązowego ryżu.


5 komentarzy

  1. Jaka kremowa... Aż nabrałam ochoty. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy pomidorową, ale tylko nie z ryżem :D Ryż może być do wszystkiego innego, ale w pomidorowej nie ma takiej opcji :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze słyszę, że pomidorowa nie może być z ryżem. Ale każdy ma różne upodobania :) Ja tam z ryżem uwielbiam, nawet lepiej niż z makaronem :)

      Usuń
  3. Wygląda rzeczywiście na pyszną! Napewno o wiele lepiej niż moja ostatnia :P Następnym razem robię wg Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Patrząc na bogactwo warzyw faktycznie musiała być pyszna :) Wygląda bardzo kremowo, a z ryżem jak dla mnie jest najlepsza ;)

    OdpowiedzUsuń