Obecność w kuchennej szafce mąki orkiszowej zaowocowała w pyszne i zdrowe gofry karobowe. Dzięki odżywce białkowej gofry zyskały na wartości, smaku i słodyczy. Całość smakuje genialnie! Wyważony waniliowo - karobowy smak, delikatna słodkość i miękkość wypieku gwarantuje udane śniadanie.
Składniki (na 3 gofry):
- 50 g mąki orkiszowej
- 30 g odżywki białkowej waniliowej
- 1 łyżka karobu
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 ml mleka
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- dodatkowo: masło migdałowe
Przygotowanie:
- Żółtko oddziel od białka. Białko ubij na sztywną pianę.
- Pozostałe składniki zmiksuj wraz z żółtkiem.
- Dodaj białko i delikatnie zamieszaj.
- Gofrownicę rozgrzej i nasmaruj olejem kokosowym.
- Wylej ciasto i piecz ok. 6 minut.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie masło migdałowe.
zbyt dawno nie jadłam gofrów! :)
OdpowiedzUsuńOstatnio były u nas naleśniki, więc teraz czas na takie gofry! :D
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńsuper, pysznie i zdrowo :) chciałabym mieć taką fajną gofrownicę, niestety mieszkanie za małe i już muszę się pilnować z kupowaniem sprzętów wszelakich...
OdpowiedzUsuńTeż dzisiaj jadłam gofry na śniadanie :P Twoje wyglądają bardzo smakowicie. Z masłem migdałowym muszą mieć super smak :)
OdpowiedzUsuń