Maślane awokado w połączeniu z delikatnym jajkiem smakuje wyśmienicie! Spożycie takiego duetu na śniadanie gwarantuje Wam porządną dawkę energii. Po raz pierwszy ugotowałam jajka po benedyktyńsku! Myślałam, że będzie trudno, ale tak na prawdę to łatwizna.
Składniki:
- pół pełnoziarnistej bułki
- 1/4 dużego awokado
- 1 jajko
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Awokado wydrąż z łupinki. Rozgnieć widelcem na "paćkę". Posmaruj bułkę i oprósz solą.
- W garnku zagotuj wodę. Do filiżanki wbij jajko (nie może się rozlać). Kiedy woda zacznie wrzeć wprowadź ją w wir, energicznie mieszając łyżką. Następnie szybko wlej jajko i gotuj przez 2-3 minuty.
- Ugotowane jajko ułóż na bułce i oprósz solą i pieprzem.
Ze zdjęć widać jak to cudownie musiało smakować :) I widzę, że jajko udało Ci się idealnie. Nigdy sama nie robiłam w takiej wersji, ale z pewnością to udane połączenie z awokado ;) Wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńO mamo, to rozpływające się żółtko! Musiało być przepyszne :D
OdpowiedzUsuńObłędnie to wygląda! :D Takie rozlewające się jajeczko to zdecydowanie moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńależ Ci pięknie to jajko wyszło! to wcale nie takie łatwe, mi cały czas gnioty wychodzą...
OdpowiedzUsuń