poniedziałek, 9 lutego 2015

Puszysty omlet z zarodkami i dyniowym puree :)

Ciąg dalszy wariacji omletowych. Tym razem użyłam mąki żytniej i słodkich zarodków pszennych - uwielbiam je wyjadać prosto z paczuszki. Nie mogło zabraknąć ukochanej dyni, w postaci puree. Omlet jest mięciutki i bardzo puszysty. Jeżeli chcesz, możesz dodać jakieś słodzidło.



Składniki:
  • 2 małe jajka S
  • 2 białka od jajek S
  • 1 łyżka maki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka mąki żytniej razowej
  • 1 łyżka zarodków
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • kilka kropel aromatu waniliowego 
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, dodaj pozostałe składniki. Zmiksuj. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie zamiksuj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wylej masę. Przykręć gaz, przykryj patelnie i smaż po ok. 3 minuty z każdej strony. 

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) Uwielbiam takie dyniowe cuda :) Omleta nigdy nie robiłam, ale placki robię bardzo często, ale z innych mąk i mniej jajeczne. I chociaż mam zapasy pure (zamrożone) to wolę dodawać startą dynię, której mam już resztkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale byśmy go z chęcią zjadły razem z jogurtem naturalnym :D Na szczęście u nas też jest dyni pod dostatkiem, tylko, że zamrożonej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście fajnie puszysty wyszedł :D Oj zazdroszczę takiego omlecika :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...