Uwielbiam świeże surówki jako dodatek do głównego dania. Ale chyba nie jako dodatek, bo zajmują u mnie pół talerza. Bardzo je lubię, ponieważ szybko się je robi, można dodać ulubione warzywa i za każdym razem tworzyć inne wersje. Są zdrowe, sycące, smaczne!
Składniki (ok. 4 porcje):
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1/2 ogórka długiego
- 1 papryka słodka, długa
- 1 cebulka szalotka
- 2 marchewki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny
Przygotowanie:
- Kapustę i cebulę poszatkuj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórka pokrój w kostkę, a paprykę w cienkie paski.
- Wszystkie warzywa wymieszaj wraz z jogurtem, olejem, musztardą, octem, przyprawami i dokładnie wymieszaj.
U mnie też surówka zajmuje połową talerza, a często jem ją z osobnej miski, bo nie chce już się zmieścić :) Twoja wygląda bardzo smakowicie, dawno już nie jadłam surówki z kapusty pekińskiej i ostatnio przerzuciłam się na czerwoną, ale muszę zrobić w najbliższych dniach ;)
OdpowiedzUsuńTakie surówki z pekińskiej to specjalność mojej mamy :D uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńO tak, do tego groszek albo fasolka i jest to nasza ulubiona surówka :)
OdpowiedzUsuń