Pyszne, delikatne, mięciutkie i słodziutkie muffinki o mleczno-jogurtowym smaku i kakaowym wnętrzu. Bez tłuszczu, cukru i grama pszennej mąki! Zdrowe, pełnowartościowe, o zwiększonej zawartości białka! Obłędnie smaczne! Idealne na każdą porę dnia! Uwaga! - bardzo szybko znikają.
Składniki na ciasto:
- 70 g mąki pełnoziarnistej
- 30 g odżywki proteinowej waniliowej
- 1 jajko
- 2 białka
- 100 g płynnego jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g chudego twarogu
- 60 g jogurtu naturalnego
- 1/2 banana
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka stewii/miodu/ksylitolu
- 2-3 łyżki jagód (u mnie mrożone)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj na gładką masę.
- Twaróg wymieszaj z jogurtem, rozgniecionym na "paćkę" bananem, kakaem i słodzidłem.
- Do muffinek nałóż po 1 łyżce masy, kolejno po 1 łyżeczce twarożku, a następnie przykryj pozostałą masą na ciasto.
- Każdą muffinkę obsyp jagodami.
- Włóż do średnio nagrzanego piekarnika na 180*C i piecz ok. 17 minut (do zrumienienia wierzchu).
świetne muffinki!
OdpowiedzUsuńDałybyśmy się pokroić za takie muffiny :D I jeszcze z jednym z naszych ulubionych owoców :)
OdpowiedzUsuńA tak w ogóle to właśnie sobie popijamy marchewkowy koktajl z pięknego słoiczko-kubeczka ze słomką :D Dzisiaj je dorwałyśmy ! :D
Były takie pyszne....chyba niedługo je powtórzę :D
UsuńOooo to super! Te same wzorki? Tak się zastanawiałam, czy jest jakiś wybór, bo akurat u mnie home&you był tylko czerwony :) A co to za marchewkowy koktajl? :)
Tak identyczne i nie było innych wzorów ale ten nam się też bardzo podoba :)
UsuńMiksujesz marchewkę, jabłko i 100 g serka wiejskiego razem z dowolną ilością napoju roślinnego (u nas ryżowe lub migdałowe) :) No i obowiązkowo dużo cynamonu :)
Uwielbiam jagody, a muffinki z ich dodatkiem to moje ulubione, Twoje wyglądają bardzo smakowicie :) Mam nadzieję, że w sezonie na jagody uda mi się wybrać po nie do lasu :)
OdpowiedzUsuńMniam, musiały być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCo zamiast odżywki? Czy mogę dodać więcej mąki pełnoziarnistej?
OdpowiedzUsuńPo prostu możesz pominąć odżywkę białkową i raczej też wszystko powinno się udać. Tylko wtedy dodaj jakieś słodzidło, bo tutaj odżywka odgrywa także rolę słodzika :)
UsuńMuffinki bardzo dobre w smaku, jadłyśmy z córką z ogromną przyjemnością. Polecam piec je tylko w silikonowych formach bo niestety papierowe papilotki się totalnie nie sprawdziły.
OdpowiedzUsuń