Wegańska potrawka z kaszy, soczewicy i warzyw :)

9 maja 2015

To było przepyszne! Coraz częściej w mojej diecie pojawiają się posiłki bezmięsne, które smakują nie tylko mi, bo rodzina też bardzo zachwalała w tym przypadku to zwykłe, proste danie z kaszy, soczewicy i warzyw. Potrawkę przygotowałam na kilka dni, ale zniknęła w jeden. Na prawdę wyszła bardzo smaczna Nie spodziewałam się aż tak dobrego finalnego efektu smakowego. Niby nic, a jednak takie pyszne. Polecam!



Składniki (3 porcje):
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g soczewicy zielonej
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, curry, szczypta tymianku

Przygotowanie:
  1. Soczewicę gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut. 
  2. Kaszę gryczaną niepaloną ugotuj w 1 szklance wody ze szczyptą soli. 
  3. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę i cukinię. Następnie podlej odrobiną wody i duś ok. 10-15 minut pod przykryciem. 
  4. Po tym czasie dodaj przyprawy oraz kaszę i soczewicę. Wymieszaj. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut. 

4 komentarze

  1. właśnie tak lubię, pożywnie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię sobie takie wariacje na temat kaszy i warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nam też najbardziej smakują bezmięsne dania i bardzo rzadko jadamy te tradycyjne (tylko wtedy kiedy jesteśmy u rodziców, tam nie ma sprzeciwu) :P Twoją potrawkę na pewno byśmy pokochały już za samą kaszę gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie mikstury to moje ulubione dania. Nie ma chyba nic lepszego niż połączenie kaszy, warzyw i strączków :):) Wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń