To było przepyszne! Coraz częściej w mojej diecie pojawiają się posiłki bezmięsne, które smakują nie tylko mi, bo rodzina też bardzo zachwalała w tym przypadku to zwykłe, proste danie z kaszy, soczewicy i warzyw. Potrawkę przygotowałam na kilka dni, ale zniknęła w jeden. Na prawdę wyszła bardzo smaczna Nie spodziewałam się aż tak dobrego finalnego efektu smakowego. Niby nic, a jednak takie pyszne. Polecam!
Składniki (3 porcje):
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 100 g soczewicy zielonej
- 1/2 średniej cukinii
- 1 duża marchewka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, curry, szczypta tymianku
Przygotowanie:
- Soczewicę gotuj w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut.
- Kaszę gryczaną niepaloną ugotuj w 1 szklance wody ze szczyptą soli.
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę i cukinię. Następnie podlej odrobiną wody i duś ok. 10-15 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie dodaj przyprawy oraz kaszę i soczewicę. Wymieszaj. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut.
właśnie tak lubię, pożywnie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię sobie takie wariacje na temat kaszy i warzyw :)
OdpowiedzUsuńNam też najbardziej smakują bezmięsne dania i bardzo rzadko jadamy te tradycyjne (tylko wtedy kiedy jesteśmy u rodziców, tam nie ma sprzeciwu) :P Twoją potrawkę na pewno byśmy pokochały już za samą kaszę gryczaną :)
OdpowiedzUsuńTakie mikstury to moje ulubione dania. Nie ma chyba nic lepszego niż połączenie kaszy, warzyw i strączków :):) Wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń