Lubicie spaghetti? Bo ja bardzo. Ale tylko i wyłącznie takie jak poniżej. Z dużą ilością pysznych warzyw, pełnoziarnistym makaronem i delikatnym akcentem pomidorowym. Pychotka! Szybko, łatwo, smacznie, zdrowo!
Składniki:
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor bez skórki
- 100 g piersi z kurczaka
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 30-40 g makaronu orkiszowego "wstążki"
- przyprawy: sól, curry, pieprz cayenne, papryka słodka, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
- Na oleju podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek.
- Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Wrzuć na patelnię razem ze szpinakiem i pokrojona w kostkę piersią z kurczaka. Przypraw. Wymieszaj. Duś pod przykryciem ok. 15-20 minut. W razie potrzeby podlej odrobina wody.
- Po koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i pozostaw na gazie 2 minutki.
- Podawaj z ugotowanym makaronem orkiszowym.
Ja spaghetti bardzo lubię, a najbardziej z warzywami i czerwoną soczewicą; ) Wersję z mięsem jadłam raz w życiu kilkanaście lat temu :p I bardzo lubię do spaghetti dodawać szpinak lub jarmuz ;)
OdpowiedzUsuńMakaron ze szpinakiem bardzo lubimy a do tego jeszcze dodajemy serek wiejski, który podgrzany się rozpuszcza i jesteśmy w niebie :D Twoja propozycja też na pewno jest pyszna :D
OdpowiedzUsuń