Harira - to rodzaj marokańskiej zupy, niezwykle aromatycznej i sycącej. Od dawna zbierałam się za jej ugotowanie. Moje wykonanie na pewno nie jest jej dokładnym odzwierciedleniem, ponieważ nie zawiera mięsa i jest w 100% wegańska, także dodatek przypraw nie jest tak pokaźny. Wyczytałam, że zupa powinna gotować się długo i powoli, dzięki czemu uzyskuje pełny smak. Jednak ja postanowiłam zrobić ją szybko i trochę zmodyfikować i się udało. Zupa wyszła na prawdę bardzo smaczna. Gęsta, sycąca, bogata od różnych dodatków. Mnóstwo pomidorów, soczewicy, ciecierzycy oraz wyważona ilość przypraw - to sprawiło, że danie smakowało wszystkim (może była jedynie zbyt ostre dla niektórych, dlatego jeżeli preferujesz kuchnię łagodną pomiń chilli lub dodaj tylko odrobinkę). Zapraszam na harirę w moim wykonaniu - inną, ale podobną :)
Składniki (4-6 porcji):
- cieciorka w słoiku - 220 g
- pomidory z puszki - 400 g
- sos pomidorowy Passata - 200 g
- soczewica czerwona - 50 g
- soczewica zielona - 50 g
- bulion warzywny w proszku - 20 g (2 łyżeczki) - opcjonalnie
- woda - 1 l
- cebula - 80 g
- marchewka - 110 g
- natka pietruszki świeża - 2 łyżki
- ziele angielskie - 2 ziarenka
- curry, papryka słodka, chilli - 1 łyżeczka
- imbir, kminek mielony - 1/2 łyżeczki
- olej (u mnie olej arganowy Bio Planete)
Przygotowanie:
- Do garnka wlej 200 ml wody i dodaj obraną, pokrojoną marchewkę i cebulę. Następnie wsyp wszystkie przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i gotuj 10 minut od momentu zagotowania.
- Teraz dodaj pomidory z puszki oraz sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Kiedy całość zacznie wrzeć wsyp do garnka przepłukaną soczewicę - czerwoną i zieloną. Wlej pozostałą ilość wody, czyli 800 ml, dodaj bulion w proszku i gotuj od momentu zagotowania 25 minut.
- Po upływie tego czasu dodaj odsączoną z zalewy cieciorkę. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki i nie zapomnij o dodatku kilku kropel oleju, dzięki czemu wszystkie witaminy się przyswoją. U mnie na chwilę obecną króluje olej arganowy.
Większość składników kupisz w Sklepie Dietetycznym
Wartość odżywcza całej zupy (1800 g):
Energia: 777 kcal
Białka: 50,6 g
Tłuszcze: 7,3 g
Węglowodany: 111 g
Wartość odżywcza 1 porcji zupy (2 chochelki 100 ml - 280 g)
Energia: 120 kcal + ok. 40-50 kcal z łyżeczki dodanego oleju arganowego
Białka: 8 g
Tłuszcze: 1,1 g + ok. 4-5 g z łyżeczki dodanego oleju arganowego
Węglowodany: 17 g
Uwielbiam harirrę i z pewnością jest to jedna z moich ulubionych zup :) Twoja wygląda cudownie; )
OdpowiedzUsuńPodobną zupę też często robimy :) Soczewica w zupach i potrawkach różnego typu sprawdza się idealnie i zawsze musi być jej pod dostatkiem w naszej kuchni :)
OdpowiedzUsuńmniam, taką zupkę uwielbiam
OdpowiedzUsuń