Musiałam "ściachać" cały szpinak na ogródku, ponieważ za niedługo po prostu by przerósł. Na szczęście nic się nie zmarnowało i całe 0,5 kg świeżych listków szpinaku wykorzystałam do przygotowania przepysznej, gęstej, kremowej, delikatnej, aksamitnej zupy szpinakowej! Jedna z lepszych zup jakie robiłam i jadłam.
Składniki (3-4 porcje):
- 0,5 świeżych liści szpinaku
- 2 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 pasternak
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 80 g kaszy jaglanej
- przyprawy: sól, curry, pieprz cayenne, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i prawdziwy
- 1 l wody
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę. Dodaj obrane i drobno pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, por. Gotuj ok. 30 minut.
- W tym czasie, kiedy gotuje się wywar na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż chwilkę posiekaną cebulkę i czosnek.
- Następnie dodaj umyty szpinak, podlej wodą, przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut.
- Ugotuj 80 g kaszy jaglanej - 2 porcje wody na 1 porcję kaszy.
- Kiedy szpinak będzie już gotowy dodaj całość z patelni do garnka z wywarem, przypraw. Gotuj jeszcze parę minut.
- Wmieszaj do zupy ugotowaną kasze jaglaną.
- Kolejno całość zblenduj na gładki krem.
- Przed podaniem możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego.
Och nasz kochany szpinak, jemy go baaardzo często po prostu wżucając do zupy :D Krem ze szpinaku też jest zawsze u nas mile widziany :D
OdpowiedzUsuńJaka ona musiała być pyszna - tak cudownie kremowo wygląda :) Jeszcze nigdy szpinakowej nie jadłam... Na mnie czeka zupa botwinkowa w lodówce i na kolację ją zmiksuję na krem ;)
OdpowiedzUsuńjaka rewelacyjna konsystencja!
OdpowiedzUsuń