Batony wyszły przepyszne! A produkty od Agnex sprawdziły się tu idealnie! Są słodziutkie, co jest oczywiste oraz lekko chrupiące z sprawą kawałków migdałów. Polecam, tym bardziej, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, gorzej z chłodzeniem, ale i tak nie jest aż tak źle. Są świetne w podróży, do torebki czy na długie spacery! Porządna dawka zdrowej energii.
Składniki (6 batonów):
- 200 g daktyli
- 100 g fig
- 60 g migdałów
- 40 g ziaren słonecznika
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki przegotowanej wody
Przygotowanie:
- Migdały i słoneczniki zmiel na gładki pyłek, bądź pozostaw mniej rozdrobnione.
- Następnie zmiksuj daktyle i figi, dodaj zmielone migdały i słonecznik, kakao i wodę. Miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji - bardziej gładkiej lub z kawałkami owoców/orzechów.
- Masę wyłóż na papier do pieczenia. Uformuj prostokąt pomagając sobie zwilżoną łyżką.
- Wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 h.
- Pokrój na 6 batonów i owiń papierem do pieczenia.
- Przechowuj w lodówce!
Musiałybyśmy zrobić ich bardzo mało bo wszystkie zostałyby zjedzone od razu :D
OdpowiedzUsuńMmmm... uwielbiam takie przepisy. Proste, szybkie, zdrowe i w dodatku słodkie! :) Jutro robię!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie raw batony! do tego tylko kubek owocowego koktajlu i jestem szczęśliwa!
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuń