Wegańskie naleśniki orkiszowe :)

30 czerwca 2015

Naleśniki bez jajek? Oczywiście! I to jakie pyszne! Sprężyste, mięciutkie, bardzo delikatne! Dzisiaj w dwóch wersjach - naturalne i dodatkiem karobu :)


Składniki:
  • 80 g mąki orkiszowej
  • 30 g siemienia lnianego mielonego + 7 łyżek wody
  • 400 ml mleka sojowego
  • słodzidło: stewia, ksylitol
Dodatkowo:

Przygotowanie:
  1. Do miski wsyp mąkę.
  2. W szklance wymieszaj siemię lniane mielone i wodę. 
  3. Dodaj do mąki, wlej mleko.
  4. Miksuj do połączenia się składników.
  5. Gdy ciasto jest za gęste dodaj więcej mleka sojowego lub wody gazowanej.
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu.
  7. Wylej porcję ciasta, chwilkę smaż, kiedy pojawią się pęcherzyki przerzuć na drugą stronę. 
  8. W połowie smażenia, dodaj do ciasta łyżkę karobu. W ten sposób powstanie druga porcja naleśników karobowych.
  9. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie deser jaglany Amazake (także odpowiedni dla wegan), dżem jagodowy domowy i truskawki.

UWAGA! Przed każdym wlaniem ciasta na patelnie pamiętaj o zamieszaniu masy! 

3 komentarze

  1. A pewnie, że można bez jajek :D Ale fajne ślimaczki w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się wyjątkowo smakowicie, a najbardziej podoba mi się ich nadzienie ;)

    OdpowiedzUsuń