Chyba najlepsza sałatka jaką do tej pory udało mi się zmiksować. Sałatki jem na prawdę dość często, ale nigdy nie łączyłam ich z komosą ryżową. Byłam bardzo mile zaskoczona jej smakiem! Jest na prawdę przepyszna! Wszystkie składniki współgrają ze sobą idealnie. Niby nic trudnego, a jaki efekt. Od teraz komosę do sałatek będą dawać zdecydowanie częściej. A Wy z czym miksujecie najczęściej swoje ulubione sałatki?
Składniki:
- 1/3 opakowania miksu sałat
- 1 średnia papryka długa
- 2 pomidory śliwkowe
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka groszku konserwowego
- 35 g komosy ryżowej - quinoa (ecoMalwa)
- 1 łyżka uprażonych pestek dyni
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta soli himalajskiej, pieprzu czarnego i ziołowego
Przygotowanie:
- Komosę ryżową przepłucz kilkakrotnie, delikatnie podpraż w garnku i zalej wrzącą wodą. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut - do momentu wchłonięcia wody.
- Do miski przełóż sałatę, pokrojoną paprykę, kukurydzę, groszek, sos sojowy, przyprawy i ugotowaną, schłodzoną komosę. Wymieszaj i wyłóż na talerz.
- Pomidory pokrój w ćwiartki i ułóż na wierzchu. Całość posyp uprażonymi pestkami dyni.
Nigdy do sałatki nie dodawałyśmy komosy, więc na pewno przy najbliższej okazji spróbujemy tego miksu :)
OdpowiedzUsuńNajczęściej nasza sałatka to wszystkie warzywa jakie wpadną nam w ręce plus kasza gryczana lub makaron gryczany :P
To koniecznie spróbujcie z komosą ;)
UsuńWasze mix'y również brzmią bardzo apetycznie :)
Na pewno była przepyszna ;)
OdpowiedzUsuńKomosę ryżową zabieram często na lunch i mieszam ją wtedy z ugotowanymi brokułami, brukselkami i fasolką, do tego dodaję olej, przyprawy i czasem oliwki ;)
Już sobie wyobrażam tą Twoją mieszankę, sam jej opis brzmi smakowicie ;)
UsuńKomosa ryżowa w sałatce to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńI wygląda pysznie jak sama nazwa wskazuje :)
OdpowiedzUsuńJa czasami dodaje kasze jaglana do salatek. Teraz spróbować trzeba komose dodać ;)
OdpowiedzUsuń