Otwierając codziennie kuchenną szufladę moim oczom ukazywały się dwa opakowania soczewicy. Podchodziłam do nich wielokrotnie, ale zawsze coś mnie powstrzymywało, aby je wykorzystać - a to brak czasu, a to nie było jakiegoś potrzebnego składnika. W końcu zebrałam się i przygotowałam chyba jedną z prostszych zup właśnie z soczewicy, dokładnie czerwonej. Prostota i szybkość wykonania powinna zachęcić każdego, kto boryka się z ciągłym brakiem czasu. Krem smakuje przepysznie! Jest delikatny, ale z nutką pikanterii. Dość gęsty. Rozgrzewa i syci. Idealny sposób na zdrowy i pożywny posiłek.
Składniki (ok. 4 porcje)
- 500 g włoszczyzny
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 200 g passaty pomidorowej
- 100 g soczewicy czerwonej
- 800 ml wody
- przyprawy: curry, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól
- 1 łyżeczka bulionu w proszku bio (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Włoszczyznę, marchewki oraz czosnek obierz, umyj i drobno pokrój. Przełóż do garnka. Zalej wodą. I gotuj od zagotowania 20 minut.
- Następnie dodaj opłukaną soczewicę. Gotuj kolejne 15 minut. Na małym ogniu, pod przykryciem.
- Dodaj przyprawy - wg uznania. Gotuj 5 minut.
- Całość zblenduj na gładki i bezgrudkowy krem.
Zdaje się, że mam tak samo. Moja zupa z czerwoną soczewicą gotuje się dzisiaj.
OdpowiedzUsuńPodobny krem gości u nas bardzo często, cenimy sobie takie szybkie i proste dania :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę z soczewicy i nie wiem jak to się stało, że jeszcze nie robiłam z niej kremu !
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie :) nie robiłam nigdy, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńZupa z soczewicy to jedna z moich ulubionych i często robię podobną ;) Podoba mi się jej gęstość ;)
OdpowiedzUsuń